Liberul arbitruSă spunem că te apropii de o bifurcaţie a unui drum şi că în ultima clipă decizi să mergi către dreapta. Bunul simţ spune că ai luat o decizie activă de a merge către dreapta cu aproximativ o fracţiune de secundă înainte de a-ţi îndrepta uşor corpul în direcţia aleasă.

 

 

Dar un studiu recent dezvăluie faptul că astfel de decizii ar putea avea rădăcini neurologice mult mai profunde – de fapt, sunt atât de profunde încât oamenii de ştiinţă pot observa tipare de activitate cerebrală care le permit să prezică rezultatul unor astfel de decizii cu mult timp înainte ca persoana în cauză să fie măcar conştientă de propria decizie.

Cu alte cuvinte, oamenii de ştiinţă au zguduit serios noţiunea de liber arbitru.

Kerri Smith de la revista Nature scrie:


”Ca oameni, ne placem să credem că deciziile noastre se află sub controlul nostru conştient – că avem liber arbitru. Filozofii au dezbătut acest concept timp de secole, iar acum  [neurologul John-Dylan] Haynes şi alţi colegi de-ai lui experimentalişti lansează o nouă provocare. Ei afirmă că natura conştientă asociată luării unei decizii ar putea fi doar un simplu gând ulterior, un produs biochimic al creierului, fără vreo influenţă asupra acţiunilor unei persoane. Conform acestei logici, spun ei, liberul arbitru este o iluzie.”


Aşa cum a spus Patrick Haggard, un neurolog de la Colegiul Universitar din Londra, ”simţim că alegem, dar de fapt nu o facem.”

Citiţi mai multe despre eforturile oamenilor de ştiinţă de a dovedi că liberul arbitru este o iluzie pe site-ul web al revistei Nature. Mai jos, podcastul Nature (lb. engleză) pe tema prezentată mai sus:

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Scientists attempt to prove that free will is an illusion, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.