Presiunea semenilorUn grup de cercetători a realizat un experiment în decursul căruia a putut să observe procesul prin care amintirile erau rescrise la nivelul creierului unei persoane, ca rezultat al presiunii din partea semenilor. Iată detalii şi explicaţiile oferite de către cercetători.

 

 



Conform unui comunicat din Science:

„Micah Edelson şi colegii săi au arătat voluntarilor un documentar şi i-au chestionat mai târziu în legătură cu acesta, în timp ce le monitorizau activitatea cerebrală cu ajutorul rezonanţei magnetice (RMN). Cercetătorii au răspândit apoi răspunsuri incorecte în rândul voluntarilor, spunându-le că acelea erau date de alţi participanţi cu care vizionaseră filmul. Un mare număr de participanţi a fost puternic de acord cu amintirile false, chiar dacă informaţiile originale stocate de ei erau corecte (aşa cum reieşea dintr-un chestionar anterior). Rezultatele RMN-ului arătau în general o activitate sporită în hipocamp şi amigdală atunci când voluntarii făceau aceste greşeli la mult timp după vizionarea iniţială a filmului. Persistenţa acestor greşeli indică faptul că subiecţii chiar credeau că îşi amintesc lucrurile corect.”

Aşa că atunci când prietenii tăi îţi spun că ceva s-a întâmplat, amintirea ta referitoare la acel lucru ar putea fi una falsă, implantată cu ajutorul sugestiei semenilor.

Totuşi, nu se întâmplă mereu astfel. Cercetătorii au descoperit că oamenii pretind uneori că îşi amintesc anumite lucruri doar pentru a se conforma.

Raportul din Science explică:

„Prin contrast, aceste tipare de activitate cerebrală (cele de rescriere a amintirilor) nu au apărut în cazul unui scenariu pe termen mai scurt, când voluntarii au făcut greşelile doar atunci când li s-au prezentat amintirile false. Aceste greşeli reprezintă probabil o decizie mai conştientă de a-ţi schimba răspunsul, doar pentru a te conforma.”


Indiferent dacă subiectul crede sau nu ce spune, există totuşi dovezi solide că presiunea semenilor este suficientă pentru a convinge pe cineva să-şi amintească trecutul într-un mod diferit.

Într-un articol asemănător din Science, psihologii Henry Roediger şi Kathleen McDermott explică faptul că acest studiu oferă dovezi neurologice pentru ceva care a fost studiat îndelung de către psihologi:

„Conformismul memoriei este termenul general care denumeşte aceste efecte pozitive şi negative. Psihologii fac diferenţa între conformism privat (a crede cu adevărat ca răspunsul conformist este al tău) şi conformismul public (a fi de acord cu grupul, chiar dacă în sinea ta crezi că acesta greşeşte).”

Putem chiar să observăm acest tip de conformism al memoriei şi la nivel social. În timp, presiunea semenilor şi media pot schimba felul în care oamenii îşi amintesc evenimente internaţionale majore, cum ar fi un război sau un scandal politic.


 

Articolul reprezintă traducerea articolului Peer pressure can actually change your memories, publicat de io9.com.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.