Imagine a virusului SARS-CoV-2 obținută cu ajutorul microscopului electronic

Guvernul României, învățând până acum din greșelile altor state, ia măsuri gradate pentru a ține sub control răspândirea virusului SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19.

Nu am ajuns (încă) la măsurile pe care le-a luat China, țara care în ultimele zile raportează 0 cazuri interne. În China, la mijlocul lui ianuarie, după o perioadă inițială de șoc și inacțiune (care, probabil, a dus la răspândirea globală a virusului, anulând șansele păstrării la nivel local), autoritățile au blocat intrările/ieșirile în/din Wuhan, epicentrul epidemiei, și în/din alte 15 orașe - în total 60 de milioane de oameni. Școlile, birourile, fabricile au fost închise. Zborurile și trenurile au fost suspendate, drumurile blocate. Călătoria cu mașina persoană - interzisă. În interiorul comunităților s-au organizat patrule și puncte de control, care verificau orice cetățean (temperatura și motivul prezenței în afara locuinței). Deplasările în afara casei erau permise doar pentru motive excepționale: hrană, medic, farmacie. În multe cartiere - un singur membru al familiei putea ieși din casă, pe zi. Astăzi, în timp ce Europa este sub asediu, China revine ușor, ușor la normalitate, redeschizând școlile și afacerile.

Evoluția pandemiei a fost recreată de New York Times și poate fi văzută, într-o formă grafică, aici, jurnaliștii americani arătând cum lipsa de acțiune a autorităților chineze în prima fază a epidemiei a dus, implacabil, la infectarea întregii planete.

Iată 4 idei, relativ simplu de pus în practică, chiar și fără legislație suplimentară, pentru a completa acest tablou al măsurilor deja luate în România.


1. Auto-izolarea grupei de vârstă de risc maxim

Bătrânii sunt cei mai expuși complicațiilor medicale, odată infectați, dar bătrânii sunt cei mai prezenți pe străzi, în magazine, la piață, în parcuri, urmându-și rutina zilnică de dinainte de epidemie.

Obligativitatea rămânerii în casă a bătrânilor peste 60 (ori poate 65 ori 70 de ani) ar veni cu avantaje enorme:
- protejarea vieții acestora;
- rată mică a deceselor la nivel național;
- protejarea sistemului sanitar (destul de fragil, în comparație cu alte state din Europa) și menținerea unui număr de bolnavi critic la un nivel tolerabil.


2. Verificarea temperaturii tuturor celor care intră în magazine, farmacii, spitale

Oricum ar evolua rata infecțiilor, oamenii vor trebui să-și cumpere medicamente și hrană. Dacă cei bolnavi vor avea acces în aceste medii, cum este acum, necontrolați, crește riscul infectării altor clienți.

Deși achiziția unui termometru cu laser înseamnă o cheltuială pentru companii, costurile sunt totuși mici (300 lei).


3. Păstrarea sub un control strict a celor aflați în auto-izolare

Păstrarea sub un control strict are două componente. Cei aflați în auto-izolare:
- să aibă cele necesare supraviețuirii, pentru că dacă nu au nicio posibilitate să-și cumpere hrană și medicamente (și sunt mulți în această situație), vor ieși pe stradă.
- să fie imediat mutați în carantină, atunci când încalcă regulile autoizolării.

Pentru a menține sub un control strict zeci de mii de oameni este necesar să avem cel puțin sute de oameni implicați în aceste verificări, 24/7.

Mai puține persoane infectate pe stradă reduc drastic rata infectării populației. Iată mai jos o animație sugestivă pe acest subiect:

 

 

4. Testarea agresivă

S-a tot discutat despre subiectul acesta. Conform ultimului raport al Grupului de informare strategică, din 21 martie, în România sunt circa 60.000 de oameni aflați în autoizolare sau carantină instituționalizată, dar s-au efectuat doar circa 9.000 de teste. Există o temere justificată conform căreia numărul de cazuri identificate nu este numărul real de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Asta înseamnă că persoane infectate, într-un număr necunoscut, sunt pe străzi, infectându-i pe alții.

Desigur, testarea se poate face când sunt îndeplinite două condiții: să dispui de teste și de personal care să efectueze testele.

Sursa animației: https://twitter.com/i/status/1241428108114190337

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.