Nu-l poţi vedea, nu-l poţi gusta, dar este prezent în apa de băut din Bangladesh. Este vorba despre arsenic. Aproximativ 40 de milioane de oameni dintr-o ţară extrem de dens populată (Bangladesh are circa 163 de milioane de locuitori) sunt expuşi zilnic acestei substanţe prezente în apa din fântâni. Arsenicul provoacă leziuni ale pielii şi cancer. Ce se întâmplă în Bangladesh a fost numit "cea mai mare otrăvire în masă din istorie".  Mai bine de 40 de mii de oameni mor anual în Bangladesh din cauza infectării cu arsenic. Cum s-a ajuns la această situaţie?


O soluţie pentru a face disponibilă pentru populaţie apă potabilă, neinfectată, s-a dovedit a avea consecinţe tragice. În anii '70 boli generate de apa contaminată, precum holera şi febra tifoidă, erau comune în Bangladesh. Pentru a rezolva această problemă guvernul din Bangladesh şi o serie de ONG-uri au ajutat la săparea şi darea în folosinţă a unor fântâni pe bază de tuburi. Tuburile au fost introduse în sol, până când s-a ajuns la apă ce a putut fi extrasă pentru necesităţile zilnice. Nimeni nu a realizat la acel moment că apa era contaminată cu arsenic... Arsenicul apare în mod natural în sol, iar Bangladesh are multe zone unde concentraţia este foarte mare.

 


Harta cunoscută a zonelor cu concentrații mari de arsenic din Bangladesh



Problema mare este că nu este cunoscut exact unde anume apa este infectată cu arsenic, iar unde arsenicul este prezent, care este exact procentul acestuia în volumul de apă. Pentru a încerca să realizeze o hartă a arsenicului din apă, cercetătorii se străduiesc să producă un dispozitiv ieftin, deocamdată în prototip, de circa 200 de dolari, care să ajute la identificarea zonelor unde concentraţia de arsenic din apă este periculoasă pentru populaţie.

Dispozitivul funcţionează cu cu ajutorul unei enzime care reacţionează la prezenţa arsenicului, generându-se curent electric, care este măsurat şi care indică, în final, pe panoul de afișare al aparatului, concentraţia exactă a arsenicului în apă.


 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.