Celule canceroaseÎn cel mai mare studiu de acest gen, cercetătorii au determinat modificările genetice ale celulelor canceroase pe baza răspunsului acestora la medicamentaţie, cu scopul de a dezvolta o abordare personalizată a tratamentelor pentru cancer.

 

 

 

 

Studiul a fost publicat în ″Nature″, joi, 29 martie 2012. Echipa de cercetători a dezvăluit sute de asociaţii între mutaţii la nivelul genelor celulelor cancerigene şi sensibilitatea la medicaţia anti-cancerigenă. Una dintre descoperirile importante a fost acela că  celulele unui cancer osos întâlnit la copii, sarcomul Ewing, răspunde la un medicament care este utilizat în prezent pentru tratarea cancerului de sân şi a celui ovarian. Toxicitatea redusă a acestui tratament poate însemna că aceasta este o terapie alternativă mai sigură pentru copiii şi adulţii tineri care suferă de acest tip de cancer agresiv.

Există o relaţie intimă între modul în care un medicament funcţionează şi modificările genetice prezente în tipurile de cancer. Acest studiu a constatat că sensibilitatea la cele mai multe medicamente anti-cancerigene este influenţată de mutaţii ale genelor canceroase şi stabileşte utilitatea folosirii pe scară largă a studiilor pentru a identifica aceste asociaţii şi de a le transforma într-un  tratament îmbunătăţit pentru pacienţi.

"Obiectivul nostru cheie este de a afla cum să utilizaţi terapia  cancerului prin alegerea în mod corect a pacienţilor care au cea mai mare probabilitate să răspundă la un tratament anume", explică Dr. Matei Garnett, de la Institutului Wellcome Trust Sanger. "Am studiat modul în care modificările genetice dintr-o listă de > 600 de linii de celule cancerigene afectează răspunsurile la 130 de medicamente anti-cancerigene, făcându-l cel mai mare studiu de acest tip până în prezent."

 



Echipa a identificat markerii biologici ai sensibilităţii la medicamente pentru o gamă largă de medicamente anti-cancerigene. Cele mai multe dintre genele cancerigene analizate, inclusiv cele care nu sunt cunoscute ca obiective ale medicamentelor testate, au fost asociate fie cu sensibilitate, fie cu rezistenţă la cel puţin unul dintre medicamentele analizate.

"Cercetările noastre ne-au condus pe cărări necunoscute pentru a găsi asociaţii complet noi", spune Dr. Cyril Beneş, de la Centrul Oncologic al Spitalului General Massachusetts. "Am identificat sute de asociaţii, dintre care multe nu sunt încă înţelese pe deplin. Am identificat o nouă recomandare pentru utilizarea inhibitorilor PARP, medicamente anti–canceroase utilizate în prezent pentru a trata neoplasmul de sân şi cel ovarian, pentru tratamentul  sarcomului Ewing".

Sarcomul Ewing este o formă de neoplasm întâlnit la copii şi adulţii tineri, cu o rată de supravieţuire de 15% la cinci ani, la pacienţii la care cancerul s-a extins sau a recidivat după chimioterapie. Utilizarea de inhibitori ai PARP ar putea reprezenta o noua opţiune de tratament pentru pacienţii cu sarcomul Ewing şi aceşti compuşi vor fi acum testaţi în cadrul studiilor clinice pentru a evalua beneficiul lor terapeutic.

"Progresele în tehnologiile de secvenţiere ale generaţiei următoarea sunt deja introduse în detectarea pe scară largă a mutaţiilor genetice cancerigene în clinică", spune dr. McDermott Ultan, autorul principal de la Institutul Wellcome Trust Sanger. "Este necesară identificarea, în mod sistematic, dacă mutaţiile observate afectează probabilitatea răspunsului unui pacient la un tratament medicamentos dat. Am dezvoltat, prin urmare, o resursă unic, deschisă, on-line, pentru comunitatea medicală şi cea implicată în cercetare, care poate fi folosită pentru a optimiza aplicarea în clinică a medicamentației anti-neoplazice, precum şi în proiectarea studiilor clinice experimentale legate de posibilitatea ca aceşti compuşi investigaţi să fie utilizaţi în tratament".

Echipa speră că baza lor de date deschisă va reprezenta o resursă importantă pentru comunitatea de cercetare în domeniul cancerului şi va duce în cele din urmă la obţinerea unor tratamente mai bune pentru pacienţi. Acest program de cercetare este o colaborare finanţată pentru o perioadă de 5 ani de către Wellcome Trust între The Cancer Genome Project (the Wellcome Trust Sanger Institute) şi the Center for Molecular Therapeutics, General Hospital Cancer Center, Massachusetts.

"Munca noastră indică o schimbare a terapiei convenţionale bazată pe ţesut spre un tratament molecular", spune profesorul Daniel Haber, de la General Hospital Cancer Centre, Massachusetts. "Paşii următori pentru acest proiect de colaborare înseamnă a evalua unele din principalele constatări, folosind mostre tumorale şi de a testa noi strategii terapeutice candidate, în studiile clinice, astfel încât să putem îmbunătăţi, sperăm, modul în care tratăm pacienţii care suferă de cancer. Vom continua efortul nostru de a efectua screening, în special prin utilizarea combinaţiilor de medicamente pentru a descoperi opţiunile terapeutice inovatoare şi mai bune".

 



Traducere după Path-personalized-cancer-treatment, cu acordul editorului.
Traducerea: Ecaterina Pave
l

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.