TânărăStudiile sugerează că băieţii sunt mai vulnerabili decât fetele când vine vorba de decesele în rândul tinerilor – şi nu numai din cauza accidentelor, ci dintr-o varietate de motive, după cum indică un studiu recent. Judecând după datele de pe durata a zece ani legate de numărul de decese, cercetătorii au descoperit faptul că există o rată a mortalităţii mai mare în rândul băieţilor în 17 din cele 19 cele mai întâlnite cauze.

 

 

 

Nu este vorba doar de accidente, în cazul cărora o explicaţie ar fi numărul mai mare de riscuri pe care şi le asumă în general băieţii – dar şi de cancer şi boli de inimă, plămâni şi ale sistemului nervos.

Studiile trecute indicaseră deja faptul că fetele au un anumit avantaj când vine vorba de supravieţuire.  În multe ţări, spre exemplu, rata mortalităţii infantile este mai ridicată în cazul băieţilor. Şi este un fapt bine cunoscut că, în timpul adolescenţei, este o probabilitate mai mare ca băieţii să decedeze din cauza traumelor – fie din cauza accidentelor, omuciderii sau suicidului. "Dar sunt aceste lucruri valabile pentru mai multe intervale de vârstă? Se datorează mai multor cauze?" şi-a pus întrebarea Dr. Chris Feudtner, medic pediatru la Spitalul de Copii din Philadelphia, care a condus acest nou studiu. Răspunsul pe care îl dă echipa sa de cercetare este "da".

Deşi este o raritate să moară copii, studiul, bazat pe date guvernamentale dintre anii 1999 şi 2008 au arătat că în Statele Unite, între vârstele de la 0 la 20 de ani, pentru băieţii şi bărbaţii tineri există o probabilitate de a muri cu 44% mai mare decât la fete. De-a lungul acestor zece ani au murit cu aproximativ 76.700 mai mulţi băieţi decât fete, conform unui raport publicat pe 2 septembrie în revista Pediatrics. Cea mai mare diferenţă între rata de deces a băieţilor şi cea a fetelor este în rândul persoanelor între 15 şi 19 ani, ceea ce era de aşteptat, susţine Feudtner. Cât despre cauza decesului, rănile au constituit cea mai mare diferenţă, probabilitatea ca un băiat să moară din “cauze externe” fiind de două ori mai mare decât în cazul fetelor.

“Dar în mod clar, aceasta nu este singura explicaţie pentru rata mai mare a mortalităţii din rândul băieţilor” a declarat Feudtner. Când cercetătorii au analizat categoriile majore de boli, numărul deceselor datorate acestora a fost de asemenea mai mare. Echipa lui Feudtner a adunat informaţii şi despre şapte tipuri de cancer din rândul copiilor, inclusiv leucemia şi cancerul la creier. Băieţii prezintă un risc mai mare de a muri din cauza fiecăruia dintre aceste tipuri de cancer – şansele fiind mai mari fie să se îmbolnăvească, fie să moară ca urmare a acestora. Întrebarea care se pune este, de ce?

Feudtner susţine că băieţii ar putea avea o vulnerabilitate înnăscută la dezvoltarea bolilor serioase, şi o dată ce acest lucru se întâmplă, acestea sunt adesea mortale. Sau, a spus el, fetele sunt mai rezistente. “Este posibil să fie vorba de rezistenţă şi capacitate de vindecare,” adaugă Feudtner. “Poate există ceva ce le permite fetelor să reziste schimbărilor şi mutaţiilor mai bine, ceva ce le lipseşte băieţilor.”

Descoperirile sunt importante, deşi nu surprinzătoare, conform Dr. James Perrin, preşedinte al Academiei Americane de Pediatrie. Era un lucru ştiut în de multă vreme, în rândul experţilor, că la băieţi există o probabilitate mai mare să dezvolte boli cornice – de la astm la anumite tipuri la cancer la boli de dezvoltare, a spus Perrin, profesor de pediatrie la şcoala de Medicină Harvard din Boston. Aşadar, este o concluzie logică că au şi o rată a mortalităţii mai mare, datorată atât bolilor, cât şi a rănilor şi accidentelor.

Şi Perrin, şi Feudtner susţin că genele sunt cel puţin parţial de vină. Fetele au două seturi de cromozomi X, în timp ce băieţii au un set X şi unul Y - şi există diferenţe cheie între cele două. Pentru început, când celulele corpului se divid şi se reproduc, genele cromozomului Y sunt mai dificil de reparat decât cele ale celui X. Feudtner crede că ar putea fi şi diferenţe epigenetice între băieţi şi fete – şi anume, diferenţe între care gene se activează şi dezactivează în cursul dezvoltării.

Dacă s-ar putea afla de ce există această rată a mortalităţii mai mare în rândul băieţilor, aceasta ar putea ajuta la o mai bună înţelegere a diverselor boli, a observat Feudtner. "Ar fi de folos pentru toată lumea dacă am înţelege factorii implicaţi", a mai zis acesta. Perrin a remarcat faptul că din ani 1960, numărul de copii din SUA diagnosticaţi cu boli cornice a crescut de patru ori. Acest lucru se datorează schimbărilor în diagnosticare şi a unei mai atenţii sporite – în special la boli precum autismul şi sindromul deficitului de atenţie. Dar acest lucru nu este suficient pentru a explica toată diferenţa, a spus Perrin. Studierea mai departe a riscurilor mai mari care există la băieţi ar putea explica de ce creşte numărul bolilor cronice în rândul copiilor.



Traducere de Anca Negulescu după boys-higher-death cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.