CreierLucrurile mergeau atât de rău pentru Kim Rollins din Ontario, încât mama ei începuse deja să facă planuri de înmormântare. Terapiile convenționale nu ajutau la atenuarea anorexiei sale cronice. Astfel, Rollins s-a oferit voluntar pentru un tratament de ultimă oră.

 

 

 

 

Acest tratament consta în stimularea cerebrală profundă (SCP). Acum, cu ajutorul ”pacemakerului cerebral”, boala ei a fost tratată cu succes. Reușita sugerează că stimularea cerebrală profundă ar putea fi folosită pentru a ajuta și alți pacienți în situații asemănătoare.

Terapia a fost realizată de o echipă de neurochirurgi și psihiatri din Toronto, care au tratat șase femei. Trei dintre ele au luat în greutate și toate au raportat o îmbunătățire la nivelul stării de spirit la nouă luni după operație.

Globe and Mail relatează:
”Acum am 54,5 kg, ceea ce reprezintă o greutate corporală bună pentru o persoană de vârsta și înălțimea mea (1,79 m)”, a spus ea. Înaintea operației pe creier, aceasta cântărea 40,8 kg. Și, poate și mai important, acum nu mai prezintă același nivel de anxietate, depresie și comportament obsesiv care a făcut-o să-și pună propria viață în pericol prin diete excesive.

 



Într-adevăr, cel mai interesant lucru legat de această terapie este acela că ea nu vizează direct anorexia, ci mai degrabă tulburările de dispoziție asociate ei.

G&M continuă prin a afirma:
”Ceea ce ni se pare deosebit de entuziasmant cu privire la acest studiu este faptul că tratamentul a fost asociat cu o îmbunătățire semnificativă a dispoziției și cu o diminuare a simptomelor obsesive. Și credem că aceasta este soluția, dacă vrem să obținem un rezultat de durată împotriva bolii”, a spus unul dintre cercetători, dr. Andres Lozano, neurochirurg la Centrul de Neuroștiință Krembil al Spitalului de Vest din Toronto și profesor la Universitatea din Toronto.

Totuși, tratamentul presupune ca pacienții să trăiască având un electrod implantat permanent în creier. Sonda este conectată cu ajutorul unor fire de sub piele (la nivelul scalpului, gâtului și a părții superioare a pieptului) la o baterie care se poate înlocui și care e implantată sub claviculă. Dispozitivul funcționează cam ca un pacemaker cardiac, trimițând un semnal electric constant către o anumită regiune aflată în profunzimea creierului.

Tratamentul funcționează deoarece creierul este asemenea unui circuit electric complex. Tulburările neurologice pot apărea atunci când aceste impulsuri electrice nu funcționează corespunzător. Atunci când un semnal electric este trimis la locul potrivit, chirurgii pot compensa pentru partea creierului care prezintă probleme.

SCP a fost folosită și pentru a trata Parkinson și depresia profundă.



Traducere de Ana Dumitrache după a-brain-implant-that-treats-severe-eating-disorders

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.