StomacIntervenţiile chirurgicale efectuate pentru tratamentul obezităţii nu doar înlătură grăsimea, dar este posibil, de asemenea, ca acestea să suprime dorinţa puternică de a consuma alcool. Cum este posibil aşa ceva? Citiţi în cele ce urmează.

 

 

 

 

 

Unele persoane aleg să scape de excesul ponderal prin apelarea la procedee chirurgicale efectuate cu scopul de a reduce dimensiunea stomacului lor. O astfel de intervenţie chirurgicală, procedeul Roux-en-Y sau "by-passul gastric",   implică aplicarea de capse şi benzi la nivelul stomacului, lăsând doar o pungă mică la partea superioară a acestuia care este apoi conectată la intestinul subţire. Bolul alimentar ocoleşte prin urmare cea mai mare parte a stomacului iniţial şi, de asemenea, o porţiune de intestin. Acest lucru reduce semnificativ cantitatea de alimente pe care o persoană este fizic capabilă să o consume  şi cantitatea de nutrienţi care pot fi absorbiţi.

Jon Davis şi colegii săi de la Universitatea din Cincinnati, Ohio au adunat rezultatele datelor colectate de la 80.000 de persoane din SUA, care au avut efectuat procedee chirurgicale în vederea scăderii ponderale, printre acestea numărându-se şi procedeul chirurgical Roux-en-Y. Ei au descoperit că numai cei cărora li s-a efectuat procedeul Roux-en-Y au relatat un consum mai redus de băuturi alcoolice după operaţie, decât înainte de aceasta. Oamenii care au suferit alte tipuri de intervenţii chirurgicale, cum ar fi o bandarea gastrică nu au remarcat  nici o schimbare în privinţa consumului de alcool.

 

 

Modificarea stomacului afectează creierul
Modificarea stomacului poate schimba felul în care gândim. Scăderea în greutate printr-o metodă chirurgicală sau chirurgia obezităţii vindecă de apetit exagerat. Dar, de asemenea, intervenţia medicală modifică şi modul în care gândim.

 

Pentru a continua să investigheze, echipa a efectuat intervenţii chirurgicale folosind procedeul Roux-en-Y pe şobolani care fuseseră crescuţi în aşa fel încât să prefere consumul de alcool şi au constatat că aceştia, de asemenea,  au oprit consumul de alcool post-operator. Acest lucru s-a întâmplat chiar şi atunci când echipa a folosit experimente psihologice în care au asociat consumul de alcool cu oferirea unei recompense. (Biological Psychiatry, DOI: 10.1016/j.biopsych.2012.01.035). ″Este un adevărat fenomen″, afirmă Davis.

Echipa sa consideră că scăderea bruscă a consumului de alcool poate fi datorată unui hormon numit GLP-1. Atunci când produsele alimentare parţial digerate ajung la nivelul porţiunii de mijloc a intestinului subţire numită jejun, GLP-1 este produs. Acest lucru declanşează producţia de insulină care la rândul său acţionează pentru a scădea nivelul de glucoză din sânge. În urma efectuării intervenţiei chirurgicale Roux-en-Y, această parte a intestinului este mult mai aproape de stomac făcându-l să fie expus la un nivel mult mai mare de nutrienţi decât ar fi în mod normal. Davis consideră că acest lucru poate impulsiona producţia de hormoni.

Este acest surplus de GLP-1 cel  care ar  putea influenţa poftele puternice, afirmă el. Se presupune că acest hormon joacă un rol în limitarea cantităţii de alimente pe care le consumăm  atunci când suntem sătuli. "GLP-1 călătoreşte prin sânge pentru a ajunge la creier unde se presupune că stimulează  apariţia aversiunii faţă de mâncare", spune Davis. El crede că un efect similar poate fi obţinut în cazul consumului de alcool, deoarece băuturile alcoolice pot conţine o mulţime de calorii.

Carel le Roux de la Imperial College din Londra spune că această constatare se potriveşte cu propriile sale rezultate care sugerează că  intervenţiile chirurgicale efectuate pentru a determina o scădere ponderală  nu doar reduc senzaţia de foame, dar, de asemenea, reduc recompensa asociată cu alimentele. El spune că "este posibil ca în urma intervenţiei chirurgicale să fim mai puţin preocupaţi de "păcatul" nostru favorit , fie că este vorba de mâncare sau alcool".

Grupul lui Davis testează în prezent pe şoareci un medicament pentru diabet zaharat care acţionează prin intermediul creşterii nivelului de GLP-1 în speranţa că ar putea ajuta alcoolici să renunţe la alcool.




Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Weightloss-surgery-reduces-desire-for-alcohol publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Pavel Ecaterina

Revizuire: Scientia.ro

Puteţi discuta subiectul pe FORUM Puteţi pune întrebări pe secţiunea QA
Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.