VisTe-ai săturat să te trezeşti dimineaţa şi să nu ai niciun vis pe care să-l poţi folosi pentru a-ţi plictisi colegii de serviciu sau de clasă? Te-ai săturat de somnul odihnitor neîmpovărat de gândul permanent la viaţa ta reală? Vitamina B6 te-ar putea ajuta.

 

 

 

Multe zvonuri şi un studiu indică faptul că vitamina B6 ar putea fi ceea ce îţi trebuie.


Deşi se presupune că visăm în fiecare noapte, substanţa acestor vise se pierde. Acest lucru are într-un fel sens. Visele sunt gânduri - avem multe vise în fiecare noapte, la fel cum avem multe gânduri în timpul zilei. Faptul de a-ţi aminti un vis ar trebui să fie la fel de dificil ca faptul de a-ţi aminti unul dintre gândurile aleatorii pe care le-ai avut în ultima oră. Şi totuşi, visele sunt mai „vii” decât gândurile. Ele sunt experimentate, nu gândite, şi pot fi „vii” şi suprarealiste. Şi cu toate acestea, multe dintre ele sunt pierdute.

Pentru o lungă perioadă de timp s-a crezut că dozele mari de vitamina B ajută la rememorarea viselor. Unii oameni le foloseau pentru a spori caracterul realist al viselor lor, alţii le foloseau pentru a-şi aminti visele în întregime. Unii credeau chiar că vitamina B ar ajuta la inducerea „visării lucide”. Clinica Mayo are „rememorarea viselor şi îmbunătăţirea somnului” listată drept una dintre utilizările vitaminei B, dar introdusă în categoria „utilizări bazate pe tradiţie sau teorie” şi nu pe vreun studiu.

De fapt, s-a efectuat un studiu asupra vitaminei B6. În 2002, s-a realizat un studiu folosind doisprezece studenţi. Patru au primit 100 de miligrame de vitamina B6, patru au primit 250 de miligrame, iar ceilalţi patru au primit un placebo. Fiecare din ei a primit doza de-a lungul a cinci zile. Cei care au primit cea mai mare doză de B6 au avut nişte vise mai „pregnante”, în termeni de realism, bizarerie, emoţie şi culoare.

 

 

 

Care este cauza acestui lucru? Există o teorie conform căreia vitamina B6 ar converti aminoacidul triptofan în serotonină, fapt care trezeşte creierul în timpul somnului REM şi ajută mintea atât să intensifice, cât şi să memoreze ceea ce vede. Este posibil ca acest lucru să fie cel care i-a ajutat pe studenţi să-şi amintească visele.

Desigur, este lesne de înţeles de ce un singur studiu nu a determinat Clinica Mayo să schimbe desemnarea utilizării. Înşişi cei care au realizat studiul spun că este nevoie de mai multe cercetări în condiţii mai sigure înainte să se tragă nişte concluzii definitive. Rememorarea viselor poate părea amuzantă, însă supradozele de vitamina B6 pot cauza palpitaţii ale inimii, crampe, insomnii, hipertensiune arterială şi atacuri de panică. Totuşi, este vorba de o mică dovadă în sprijinul rememorării viselor.

Asta dacă vrei să-ţi aminteşti visele. Am întrebat o persoană căreia i se spusese să ia vitamina B6 pentru o boală care nu avea legătură cu visele cum e să ţi le aminteşti. Răspunsul a fost „derutant şi plictisitor”. Imaginează-ţi că te vezi pe tine însuţi ducând gunoiul iar şi iar timp de ore întregi. Deşi există numeroase vise bizare în minţile tuturor, există şi mai multe vise banale. Şi avem suficient timp să ne concentrăm asupra banalului vieţii de zi cu zi în timp ce suntem treji.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Vitamin B-6 may help people remember their dreams, publicat pe io9.com.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.