Cât timp pot supraviețui bacteriile? Microbiologii încearcă să afle acest lucru prin păstrarea a două tipuri de bacterii, Chroococcidiopsis şi Bacillus subtilis, în flacoane de sticlă etanşe și verificarea acestora în mod regulat, timp de 500 de ani. Proiectul se alătură unui număr de experimente pe termen lung, de la demonstrarea smolii ca lichid până la urmărirea evoluţiei bacteriei Escherichia coli pentru 30 de ani.

Desigur, pentru ca un experiment să se desfăşoare pentru o atare perioadă, 500 de ani, știința trebuie să rămână oarecum ca cea de astăzi, în sensul că universitățile vor mai exista peste 500 de ani, vor exista profesori cu laboratoare etc.

Dacă lucrurile merg cum au fost plănuite de Charles Cockell, Universitatea din Edinburgh, şi colegii săi americani şi germani care au proiectat acest experiment, în 2514 oameni de ştiinţă ai viitorului vor deschide un flacon cu bacterii care au fost stocate şi sigilate acolo cu... o jumătate de mileniu înainte, adică în 2014.

Experimentul de 500 de ani constă în 800 de flacoane simple de sticlă care conțin unul dintre cele două tipuri de bacterii indicate mai sus. Flacoanele au fost etanșate ermetic cu flacără. Jumătate sunt protejate cu plumb, pentru a le proteja de radiația radonului sau a radiațiilor cosmice, care pot provoca daune ADN-ului. Un set dublu de flacoane se află în Muzeul de Istorie Naturală din Londra, pe post de copie de rezervă. În fiecare al doilea an pentru primii 24 de ani și apoi la 25 de ani pentru următorii 475 de ani, oamenii de știință ar trebui să testeze bacteriile pentru verifica viabilitatea acestora şi daunele la nivelul ADN-ului. Primul set de date din acest experiment a fost publicat luna trecută.

Sursa: TheAtlantic

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.