Pasăre în faţa maşiniiPăsările nu pot citi semnele de circulaţie, totuşi ele ştiu că unele drumuri au limite de viteză mai mari decât altele. Vor zbura la o distanţă mai mare de maşină pe un drum cu limită de viteză mai mare decât în cazul unui drum cu limita de viteză mai mică.

 

 

Reacţia păsărilor este independentă de viteza maşinii care se apropie. Pierre Legagneux de la Universitatea din Quebec şi Simon Ducatez de la Universitatea McGill din Montreal, amândoi din Canada, au început studiul asupra păsărilor cu care se întâlneau pe drum pe când se întorceau de la laborator acasă în 2006, când lucrau împreună în Franţa.

Ei au descoperit că în zonele în care limita de viteză era de 50 de kilometri pe oră, păsările de pe drum de obicei începeau să zboare, ferindu-se de maşină, de la 15 metri distanţa de maşină, iar în zonele cu limita de 110 de kilometri pe oră, zburau de la 75 de metri distanţă de maşină.

Păsările se comportau în acelaşi mod pe aceste drumuri chiar dacă întâlneau maşini mai rapide pe un drum cu limită de viteză mică sau maşini mai încete pe un drum cu limită de viteză mare.

„Ceea ce a fost cu adevărat interesant este faptul că păsările nu reacționau după viteza maşinii, ci mai degrabă după limita de viteză a drumului”, spune Legagneux. „Este ca şi cum ele sunt capabile să citească semnele de circulaţie ale drumului - chiar dacă evident nu pot.”

Cercetătorii cred că păsările consideră maşinile ca nişte prădători şi relizează că în unele părţi prădătorii sunt mai periculoşi decât alţii.

Cei doi biologi au descoperit, de asemenea, că distanţa de la care păsările zboară variază şi după anotimp. Ele lasă maşinile mai aproape în timpul verii şi sunt mai vigilente în timpul toamnei. Legagneux şi Ducatez cred că acest fenomen se datorează faptului că în timpul verii păsările îşi hrănesc puii sau că păsările tinere încep primele zboruri pe drum şi au mai puţină experienţă cu maşinile.

„Păsările sunt capabile să asocieze diferite medii, cum ar fi pădurile sau drumurile cu riscul,” spune Christopher Lepczyk, un ornitolog de le Universitatea Manoa din Hawaii. El crede că studiul ar putea continua cu compararea păsărilor din mediul urban şi cu cele din mediul rural; şi poate să încurajăm metode mai inovative. „Cred doar că este grozav” spune el. „Noi nu facem destule studii de genul acesta.”




Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului birds-are-aware-of-speed-limits-on-roads, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Daniel Cosovanu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.