GrapefruitUn mic dejun sănătos cu o jumătate de grapefruit? Nu este recomandat, dacă iei anumite medicamente pe bază de prescripţie medicală, căci interacţiunea cu fructul ar putea avea ca rezultat o supradoză accidentală. Detalii, în continuare.

 

 

 

Pentru a afla proporţiile efectului, David Bailey de la University of Western Ontario din Londra, Canada, a analizat literatura şi informaţiile despre prescrierea diferitelor medicamente, căutând menţiuni ale reacţiilor adverse. A descoperit că din 85 de medicamente despre care se ştie că interacţionează cu grapefruit, 43 dau efecte adverse severe. Numărul a crescut cu 24% din 2008, deoarece au apărut pe piaţă noi medicamente.

Substanţele din fruct distrug o enzimă din corp care în mod normal descompune substanţe precum medicamentele. Aceasta înseamnă că medicamentele continuă să circule prin corp, ceea ce conduce la supradoză. „Un pahar de suc este suficient [pentru apariţia efectului advers, n.tr.], chiar şi consumat cu câteva ore înainte de administrarea medicamentului”, spune Bailey.

Cel mai grav efect advers este o afecţiune numită torsada vârfurilor, care poate cauza stop cardiac şi moarte. Apare dacă amesteci grapefruit şi medicamente anticancer.

„Trebuie să avem grijă când luăm anumite medicamente”, spune Bill Widmer de la Laboratorul de Cercetare Horticolă din Fort Piece, Florida, însă adaugă că există persoane care „cred că problema este exagerată”.

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Grapefruit makes drugs pack a stronger punch, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Maria Mihai

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.