PrimitivÎn Pleistocenul Timpuriu în Europa trăia o subspecie de om acum dispărută, Homo antecessor. Dovezile arheologice indică practicarea canibalismului la această specie şi că prefera carnea copiilor mici. Întrebarea pe care şi-o pun acum antropologii e: de ce?.

 

 

 

 

Aparent, răspunsul stă în obiceiurile canibalice ale cimpanzeilor – o specie ce mănâncă puii rivalilor pentru a-şi proteja teritoriile.

Homo antecessor a trăit acum aproximativ 800.000 de ani, fiind unul dintre primii hominizi despre care se cunoaşte că au trăit în Europa. Unii antropologi sunt de părere că aceştia au practicat canibalismul; printre rămăşiţele lor există oase ce prezintă tăieturi fine – carnea fiind tăiată de pe os. Şi, din cauză că nici un alt hominid nu a trăit în Europa atunci, Homo antecessor e cel care trebuie să fi fost "artizanul".

 

În acelaşi timp, antropologii ce studiază rămăşiţele din peştera Gran Dolina, în Spania, au observat că acestea aparţineau în principal unor copii tineri şi pre-adolescenţi (nouă din 11). Nefiind convinşi că acestea ar fi morţi ritualice sau semne de disperare (cum ar fi foamea), o echipă de cercetători a început să ia în considerare o posibilă legătură între acest comportament şi cel al cimpanzeilor – o anchetă care i-a condus la concluzia că acel canibalism făcea parte dintr-un efort de apărare şi extindere a teritoriilor.

În cadrul unui studiu condus de Palmira Saladié şi Eudald Carbonell antropologii au observat că femelele cimpanzeu ce se aventurau prea departe de teritoriul lor erau foarte vulnerabile faţă de grupurile rivale de la marginea graniţelor. Sau, mai exact, îşi făceau progeniturile vulnerabile. În loc să atace sau să ameninţe femelele, cimpanzeii rivali atacă şi fură progeniturile lor – un gest care trimite un mesaj şi asigură o masă bună.

Astfel, cercetătorii susţin că şi H. antecessor făcea acelaşi lucru: puneau la cale atacuri cu risc scăzut asupra membrilor altor grupuri pentru a apăra accesul la resurse în propriile lor teritorii, în timp ce îşi extindeau graniţele în defavoarea grupurilor rivale.

Acestea fiind zise, cercetătorii nu oferă dovezi care să sugereze că, în fapt, canibalismul lui H. antecessor ar fi avut loc asupra unor indivizi din afara grupului victimei. E, de asemenea, în contradicţie cu celelalte observaţii asupra comportamentului hominid, în care masculii îşi apără activ teritoriul în timp ce femelele caută hrană împreună cu puii. Astfel, va trebui să aşteptăm să vedem dacă mai apar dovezi în viitor care să solidifice aceste afirmaţii tulburătoare.

 

 

Traducere după the-reason-early-humans-may-have-practiced-infant-cannibalism de Prohaszka Bogdan

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.