VitamineAuzim despre multe descoperiri corelative zilele astea, nu-i aşa? Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au dezvăluit recent că folosirea multivitaminelor şi a suplimentelor alimentare este asociată cu creşterea ratei de mortalitate în rândul femeilor în vârstă.

 

 

 

E vorba despre substanţe precum acidul folic, vitamina B6, magneziul, zincul, cuprul sau fierul.

Asta înseamnă că vitamina pe care o iei zilnic te ucide încetul cu încetul? Nu neapărat. Însă descoperirea ridică nişte întrebări importante legate de folosirea răspândită a suplimentelor alimentare.

Studiul – realizat de a o echipă de cercetători de la Universitatea din Minnesota şi publicat în ultimul număr al revistei Archives of Internal Medicine – a evaluat folosirea suplimentelor cu vitamine şi minerale în cazul unui număr de aproape 39000 de femei de-a lungul a 19 ani. Vârsta medie a femeilor era de 62 de ani la începutul studiului.

Dintre cele 15 suplimente analizate de cercetători, 14 au fost asociate cu un risc sporit de mortalitate pe parcursul studiului, cu o creştere absolută a riscului (i.e. riscul mediu al celor care luau suplimente în raport cu cel al femeilor care nu le luau) de 2.4%. Singurul supliment asociat cu un risc diminuat a fost calciul, rezultat care chiar contrazice descoperirile anterioare, spun cercetătorii.

 

 

 

Este important să ne amintim că acest studiu nu dovedeşte faptul că vitaminele sunt direct responsabile pentru un risc crescut al mortalităţii, lucru pe care autorul principal al studiului, epidemiologul Jaakko Mursu, îl recunoaşte fără probleme. Mursu afirmă, de exemplu, că rezultatul ar putea să fie ori un semn al faptului că suplimentele sunt dăunătoare în cantităţi mari, ori că femeile care luau suplimente prezentau pur şi simplu un risc mai mare de a se îmbolnăvi din alte motive şi au murit din cauza acestor boli.

”Totuşi, ştim că majoritatea compuşilor sunt toxici în cantităţi mari, iar folosirea pe termen lung ar putea predispune (o persoană) la urmări nefericite”, a explicat Mursu.

Cercetătorii susţin că, deşi descoperirile lor nu investighează dacă suplimentele contribuie direct la creşterea riscului de mortalitate în rândul femeilor, ele ridică totuşi întrebarea dacă oamenii ar trebui să ia suplimente cu vitamine şi minerale de care nu au cu adevărat nevoie.

”Până de curând, datele disponibile referitoare la efectele adverse ale suplimentelor alimentare au fost limitate şi mult prea puţin discutate. Credem că paradigma ”cu cât mai mult, cu atât mai bine” este una greşită, au spus doctorii Goran Bjelakovic şi Christian Gluud de la Centrul de Cercetare a Intervenţiei Clinice din cadrul Universităţii din Copenhaga, într-un comentariu adiacent. Ei continuă spunând:

”Credem că în cazul tuturor micronutrienţilor există riscuri legate de aportul insuficient sau exagerat. Nivelurile scăzute cresc riscul deficienţelor. Nivelurile ridicate cresc riscul apariţiei efectelor toxice şi a bolilor.”

 




Traducere după
vitamins-have-been-linked-with-a-higher-risk-of-death-in-older-women, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.