Pui de broasca testoasaAcest articol vorbeşte despre încurajarea şi întrajutorarea dintre fraţi, fie aceştia încă în stadiu de broscuţe embrionare. Puii de broască ţestoasă comunică între ei înainte de eclozare, pentru a-şi coordona sosirea în această lume.

 

 



Broaştele ţestoase australiene de râu (Emydura macquarii) îşi depun ouăle într-o gaură din nisipul de pe malul unui râu. „Ouăle de la baza mai rece a cuibului se dezvoltă mult mai încet şi ar trebui să eclozeze mai târziu decât fraţii lor de deasupra, care beneficiază de un loc mai cald”, spune Ricky-John Spencer de la University of Western Sydney, „dar se pare că ouăle eclozează împreună”.

Pentru a confirma acest lucru, Spencer a luat ouăle din acelaşi cuib şi a pus jumătate dintre ele la o temperatură mai ridicată şi cealaltă jumătate la o temperatură mai scăzută pentru două treimi din perioada de incubaţie. Când a reunit ouăle pentru ultima treime din perioada de incubaţie, ouăle care au fost ţinute la temperaturi mai reci şi-au folosit timpul pentru a-şi prinde din urmă fraţii ce au fost ţinuţi la cald, astfel că toate ouăle au eclozat împreună.

„Ouăle ar putea comunica folosind semnale chimice”, spune Spencer. „Un ou, de fapt, respiră. El inspiră oxigen şi expiră dioxid de carbon”, spune el. „Dacă ai o mulţime de ouă bine dezvoltate în cuib, există mai mult CO2”. Această acumulare de CO2 în cuib ar putea anunţa broscuţele embrionare subdezvoltate că este timpul să îşi crească rata metabolismului.

„Dacă procedează astfel, are sens din punct de vedere evolutiv”, adaugă Spencer. Faptul că eclozează împreună nu mai face din tinerele şi vulnerabilele broscuţe ţestoase o ţintă pentru prădători deoarece acestea părăsesc cuibul în grup. „Dacă nu ar ecloza împreună, ar putea deveni uşor victime”, spune Spencer.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Turtle eggs communicate to hatch together, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducerea: Duceac Irina


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.