CreierUn transplant de neuroni a refăcut la şoareci zonele afectate din creier, crescând speranţele că transplanturi asemănătoare ar putea ajuta într-o zi la tratarea leziunilor măduvei spinării, a bolii Parkinson sau a altor afecţiuni ale creierului.

 

 

 

 

 

Jeffrey Macklis şi colegii săi de la Universitatea Havard au luat neuroni sănătoşi de la embrioni de şoareci, neuroni ce au fost „marcaţi” cu o proteină fluorescentă verde. Ei i-au folosit pentru a repara un circuit al creierului implicat în reglementarea aportului alimentar şi greutatea corporală, ca răspuns la un hormon numit leptină la şoarecii mutanţi ce s-au născut cu acea zonă afectată şi care aveau un exces de greutate periculos ca rezultat al hormonului.

Neuronii fluorescenţi au supraviețuit transplantului, s-au integrat în circuitul creierului şi s-au diferenţiat în neuroni maturi ce au putut comunica cu neuronii existenţi şi au răspuns la leptină, insulină şi glucoză- sugerând că au reparat circuitul afectat. şoarecii trataţi de obezitate au început să cântărească cu 30% mai puţin decât omologii lor netrataţi.

„Aceşti neuroni embrionari s-au integrat cu o precizie mai mică decât ar putea cineva crede, dar asta nu pare să conteze”, a spus Jeffrey Flier, decan al şcolii Medicale Havard, care a fost parte din echipă. „Ei au funcţionat ca nişte antene ce au fost imediat capabile să recepteze semnalul de la leptină.”

Următoarea întrebare este dacă transplantul de neuroni ar putea reface alte circuite complexe ale creierului implicate în boli sau leziuni ale creierului, circuite ce ar putea fi mult mai dependente de semnalele ce provin de la alţi neuroni, decât de semnalele ce provin de la sânge. „În aceste cazuri, putem reconstrui circuitele din creierul mamiferelor? Bănuiesc că putem”, a spus Macklis.

 



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Neuron-transplant-in-damaged-brain-fixes-obesity, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducerea: Duceac Irina

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.