Pe 30 aprilie 2021, roverul Perseverance al NASA a devenit prima navă spațială care a înregistrat sunete ale unei alte nave spațiale, pe o altă planetă. În timpul celui de-al patrulea zbor al lui Ingenuity (micul elicopter al NASA de pe planeta Marte), un microfon aflat la bordul Perseverance a surprins sunetul elicelor Ingenuity și al vântului.


Oamenii de știință au facilitat înregistrarea sunetului, izolând sunetul (84 hertzi) elicelor elicopterul prin reducerea frecvențelor mai mici de 80 hertzi și mai mari de 90 hertzi și mărind volumul semnalului rămas. Unele frecvențe au fost decupate pentru a evidenția sunetul mișcării elicelor, care este cel mai puternic atunci când elicopterul trece prin câmpul vizual al camerei.

 

Perseverance înregistrează rotația elicelor Ingenuity

 

Undele sonore iau naştere în urma vibraţiilor de natură mecanică. De obicei sunetul are la bază un obiect care vibrează şi transmite acest fenomen şi mediului înconjurător. Vibraţiile respective antrenează moleculele de aer din preajmă, creând zone de compresie în care moleculele se aglomerează şi zone de rarefiere unde, dimpotrivă, moleculele de aer se depărtează unele de altele (fenomen denumit în fizică rarefacţie). Undele sonore se propagă aşadar sub forma unor variaţii continue ale presiunii aerului. Sunetul nu se poate propaga, prin urmare, în absența aerului.

Presiunea medie de la suprafața planetei Marte este de doar 0,6% din cea a Pământului. Presiunea în atmosfera lui Marte scade cu altitudinea mai lent decât pe Pământ, dat fiind că accelerația gravitațională este de circa 38% din cea a Pământului. 

Atmosfera de pe Marte este destul de rarefiată și este formată din aproximativ 96% dioxid de carbon, 1,93% argon și 1,89% azot.

 




Elicopterul Ingenuity al NASA a devenit primul obiect zburător din istorie care a efectuat un zbor motorizat și controlat pe o altă planetă pe 19 aprilie 2021.

 

Primul zbor al Ingenuity pe Marte

 

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.