Agenţia aerospaţială americană, NASA, a anunţat luni că a găsit "cele mai solide dovezi" de până acum privind existenţa apei în stare lichidă pe planeta Marte. "Acesta este un progres semnificativ, care pare să confirme că acum cursuri de apă sărată curg la suprafaţa lui Marte", a declarat John Grünsfeld, administrator asociat al Direcţiei de Misiuni Știinţifice a NASA, luni, într-o conferinţă de presă.



Un studiu publicat în aceeaşi zi în revista Nature Geoscience detaliază imaginile captate de sonda Mars Reconnaissance Orbiter de pe Planeta Roşie. În dungile de culoare închisă care apar pe suprafaţa planetei Marte au fost găsite semne ale prezenţei unor săruri minerale "hidratate", care necesită apă pentru a se forma.

"Aceste rezultate susţin ferm ipoteza că aceste linii conţin apă în stare lichidă în timpul sezoanelor calde de pe Marte şi aceasta în zilele noastre", afirmă studiul ce va fi prezentat la Congresul european de ştiinţe planetare, ce se desfăşoară în perioada 27 septembrie — 2 octombrie la Nantes.



Liniile, care pot avea câteva sute de metri lungime şi cinci metri lăţime, apar pe pante de pe Marte în timpul sezoanelor calde, se lungesc şi apoi dispar când temperaturile scad. Astrofizicienii au emis de multă vreme ipoteza că aceste urme care apar sezonier pot fi formate de curgeri de apă sărată pe Marte.

Preluare de pe AGERPRES/(AS — autor: Mariana Ionescu, editor: Pepa Siţa)

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.