Exteriorul domului HI-SEAS (Hawaii Space Exploration Analog and Simulation).
Credit imagine: Yahoo news


Şase voluntari vor sta izolaţi timp de un an în cadrul celei mai lungi experienţe de acest fel desfăşurate în Statele Unite, pentru a strânge informaţii preţioase în vederea trimiterii de astronauţi pe Marte, a relatat sâmbătă AFP. Echipajul, închis într-un dom din Hawai, cuprinde un astrobiolog francez, un fizician german şi patru americani — un pilot, un arhitect, un medic/ziarist şi un specialist în soluri.

 

Spaţiul lor în următoarele 12 luni, aflat în nordul insulei Mauna Loa, este un dom de 11 metri diametru şi 6 metri înălţime, la care porţile au fost închise vineri, la ora locală 15:00 (01:00 GMT sâmbătă). Cei şase — trei bărbaţi şi trei femei — vor avea fiecare o mică încăpere, cu un pat de campanie şi un birou. În timpul izolării de lume, vor mânca alimente liofilizate şi vor ieşi din dom doar îmbrăcaţi în costum spaţial, ca şi cum ar locui cu adevărat pe Marte. Vor avea numai un acces limitat la Internet.

Sheyna Gifford, unul din membrii grupului, spune că echipajul este alcătuit din "şase persoane care vor să schimbe lumea", iar arhitectul Tristan Bassingthwaighte adaugă că vrea să încerce "să amelioreze capacitatea oamenilor de a trăi în medii extreme, pe Pământ şi în alte lumi".

Francezul Cyprien Verseux, de 25 de ani, pregăteşte un doctorat la Roma şi va încerca să exploreze mijloacele prin care un avanpost pe Marte va putea fi cât se poate de independent de Terra, utilizând organisme vii pentru transformarea materiilor prime găsite pe planeta roşie în produse ce pot fi consumate de om.

 


Interiorul HI-SEAS



Astronauţii care se vor îndrepta spre Marte vor petrece mult mai mult timp în spaţiu decât în obişnuitele misiuni de şase luni pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Tehnologia actuală permite NASA să trimită misiuni robotizate pe Marte în opt luni, însă o misiune cu oameni ar dura în total între unu şi trei ani.

Traiul îndelungat într-un spaţiu strâmt, fără acces la aer şi fără un minim de intimitate, dă naştere adesea la conflicte. Agenţia spaţială americană vrea să afle cât mai multe lucruri despre coeziunea şi evoluţia psihologică a membrilor unor astfel de misiuni care implică izolare înainte să trimită astronauţi spre Marte, operaţiune prevăzută în anii 2030.

În acest scop au avut loc deja două misiuni de patru şi opt luni, NASA cheltuind 1,2 milioane de dolari pe aceste simulări. Recent a primit o suplimentare de un milion pentru trei noi experimente în anii următori, potrivit lui Kim Binsted, om de ştiinţă aflat în fruntea acestui program.

În timpul misiunii de opt luni au izbucnit conflicte, însă membrii echipajului şi-au rezolvat problemele. "Unul din învăţămintele pe care le-am tras este că nu pot fi evitate unele conflicte personale. Acest lucru se va întâmpla fără îndoială în misiunile lungi, chiar cu cei mai amabili şi toleranţi oameni", a adăugat dna Binsted.

Primele rezultate ştiinţifice ale acestor misiuni vor fi făcute publice peste un an, încheie AFP.



Articol preluat de pe AGERPRES/ (AS — editor: Lelia Bretan)

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.