61VirO echipă multinaţională de astronomi a descoperit 6 planete cu ordin de masă similar Terrei care orbitează în jurul unor stele de dimensiuni comparabile cu ale Soarelui şi aflate la distanţe mici de sistemul nostru solar. Două dintre planete au mase de 5, respectiv 7,5 ori mai mari decât Pământul, iar descoperirea lor vine să confirme ceea ce se crede de multă vreme, şi anume faptul că planetele similare cu Terra sunt un lucru comun chiar şi în sistemele solare formate în jurul stelelor din vecinătatea sistemului nostru solar.

 

Conform lui Steven Vogt, profesor de astronomie şi astrofizică la Universitatea californiană Santa Cruz (UCSC) şi lider al echipei de cercetători, "descoperirea unor lumi (planete) capabile să găzduiască forme de viaţă ar putea fi la doar câţiva ani distanţă."




Echipa a descoperit noile sisteme planetare combinând datele furnizate de observatorul Keck din Hawaii şi de telescopul anglo-australian (AAT) din New South Wales, Australia. Trei dintre noile planete orbitează în jurul lui 61 Virginis, o stea foarte strălucitoare, una din puţinele stele similare Soarelui care este vizibilă cu ochiul liber şi care se găseşte la 28 de ani-lumină distanţă de sistemul nostru solar. Dintre sutele de stele vecine, 61 Vir fascinează de multă vreme astronomii, fiind cea mai asemănătoare Soarelui în ceea ce priveşte vârsta, masa şi alte proprietăţi esenţiale. S-a constatat că 61 Vir are un sistem de cel puţin 3 planete, cu mase de 5 până la 25 de ori mai mari decât masa planetei Pământ.

 

61 VirB
Exoplaneta 61Virb. Imagine dintr-o simulare a fluxului atmosferic,
pe care o puteţi vizualiza accesând link-ul din finalul articolului
Credit: J. Langton, Principia College.



Al doilea sistem planetar nou descoperit, care are în componenţă şi o planetă cu masa de 7,5 ori mai mare ca a Terrei, orbitează în jurul stelei HD 1461, o altă stea geamănă cu Soarele şi aflată la 76 de ani-lumină distanţă de noi. HD 1461 poate fi zărită cu ochiul liber înainte de răsărit, în dimineţile cu condiţiile atmosferice ideale.




Echipa de cercetători a dezvoltat şi o unealtă software disponibilă pe Internet publicului larg şi denumită Systemic Console, care permite oricui căutarea de exoplanete prin parcurgerea unor seturi de date reale provenind de la diverse observatoare astronomice şi telescoape, într-un mod simplu şi intuitiv. Programul poate fi descărcat de pe site-ul www.oklo.org.

 

Sursa: AICI.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.