Aradhna TripatiNivelul de dioxid de carbon din atmosfera terestră atinge în prezent valori care nu au mai fost înregistrate de mai bine de 15 milioane de ani. Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători de la UCLA condusă de Aradhna Tripati (foto stânga), asistent în cadrul departamentelor de ştiinţe naturale şi spaţiale, respectiv de ştiinţe atmosferice şi oceanice ale universităţii californiene. Concluziile echipei au fost publicate în ediţia online din 8 octombrie a prestigioasei reviste Science.


Ce ne mai spune studiul este că la acea vreme temperaturile pe Terra erau cu aproximativ 10 grade mai ridicate, iar nivelul mărilor şi oceanelor era cu între 25 şi 40 de metri peste cel din zilele noastre.

Datele disponibile până la apariţia acestui studiu, obţinute prin metoda analizei chimice a bulelor de aer din interiorul calotei glaciare antarctice la diverse adâncimi, stabiliseră nivelul de dioxid de carbon atmosferic cu până la 800000 de ani în urmă. Echipa din Los Angeles a folosit o metodă nouă, calculele bazându-se de această dată pe proporţia boron/calciu conţinută în algele marine străvechi.

Până la acest studiu, părerile comunităţii ştiinţifice privind nivelul dioxidului de carbon prezent în atmosfera terestră cu mai mult de 800000 de ani în urmă erau împărţite. Noile descoperiri vor aduce lămuriri suplimentare privind relaţia dintre valorile CO2 atmosferic şi temperaturile înregistrate pe Terra în trecutul îndepărtat.


Sursa: AICI.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE