Aradhna TripatiNivelul de dioxid de carbon din atmosfera terestră atinge în prezent valori care nu au mai fost înregistrate de mai bine de 15 milioane de ani. Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători de la UCLA condusă de Aradhna Tripati (foto stânga), asistent în cadrul departamentelor de ştiinţe naturale şi spaţiale, respectiv de ştiinţe atmosferice şi oceanice ale universităţii californiene. Concluziile echipei au fost publicate în ediţia online din 8 octombrie a prestigioasei reviste Science.


Ce ne mai spune studiul este că la acea vreme temperaturile pe Terra erau cu aproximativ 10 grade mai ridicate, iar nivelul mărilor şi oceanelor era cu între 25 şi 40 de metri peste cel din zilele noastre.

Datele disponibile până la apariţia acestui studiu, obţinute prin metoda analizei chimice a bulelor de aer din interiorul calotei glaciare antarctice la diverse adâncimi, stabiliseră nivelul de dioxid de carbon atmosferic cu până la 800000 de ani în urmă. Echipa din Los Angeles a folosit o metodă nouă, calculele bazându-se de această dată pe proporţia boron/calciu conţinută în algele marine străvechi.

Până la acest studiu, părerile comunităţii ştiinţifice privind nivelul dioxidului de carbon prezent în atmosfera terestră cu mai mult de 800000 de ani în urmă erau împărţite. Noile descoperiri vor aduce lămuriri suplimentare privind relaţia dintre valorile CO2 atmosferic şi temperaturile înregistrate pe Terra în trecutul îndepărtat.


Sursa: AICI.

Modulul de comentarii de mai jos poate fi folosit, dar este încă în perioada de testare. Logarea prin FB, Twitter și Google nu funcționează pt moment.
Se pot publica comentarii după înregistrare ori pur și simplu ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate, înainte de publicare.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
symbols left.
Loghează-te cu... ( ori Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
Susţine-ne pe Patreon!


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro