Tissint. FragmentUn meteorit marţian a căzut anul trecut în deşertul din Maroc. Recent, o analiză a acestuia a fost publicată în Science Express. Este posibil ca aceste bucăţi negre de piatră şi sticlă să ne ofere o perspectivă incredibilă asupra istoriei străvechi a Planetei Roşii.

 

 

 

Doi cercetători consideră că meteoritul marţian, numit Tissint (după locul unde a căzut - n.tr.), a fost ejectat de pe Marte în urmă cu 700,000 de ani şi are o compoziţie de o complexitate rară. Meteoritul prezintă trei tipuri diferite de depuneri, asociate cu zone diferite de pe Marte. Cercetătorii cred că acest lucru a fost cauzat de vremea marţiană, acest bloc de piatră fiind odinioară puternic erodat de apa de pe planetă. În lucrarea amintită mai sus, cercetătorii au concluzionat că:


Pentru a explica natura compozită a lui Tissint, noi propunem următorul scenariu. Un bazalt picritic a ajuns cumva pe sau aproape de suprafaţa lui Marte. După o anumită perioadă, roca a fost erodată de fluide care extrăseseră elemente din regolitul marţian. După aceea, aceste fluide au depozitat mineralele din diferite perioade înăuntrul fisurilor şi crăpăturilor rocii.

Când meteoritul a lovit Pământul, topirea indusă de impact s-a răspândit de-a lungul crăpăturilor cauzate de eroziune, topindu-le sub forma unei sticle negre. Chiar şi în această formă modificată, urmele caracteristicilor chimice unice rocii au persistat, permiţându-le oamenilor de ştiinţă să reconstruiască drumul lui Tissint.

Orice alţi meteoriţi marţieni au avut de suferit în urma eroziunii suplimentare suferite pe Terra. De aceea, Tissint este unul dintre cei mai ”curaţi meteoriţi“ văzuţi vreodată.



Traducere realizată de Andreea Dogaru după the-mystery-of-the-black-martian-glass-++-solved-at-last.

Imaginea de la începutul articolului: unul dinter cei mai mari meteoriţi găsiţi la Tissint (Maroc). O piatră aproape complet încrustată de 908 grame expusă la Muzeul de Istorie Naturală din Viena (Austria). Credit: NHM-Vienna, K. Kracher

Imaginea de mai jos: Fragment din meteoritul de la Tissint (sudul Marocului) cântărind 7.3 grame, total acoperită cu o crustă strălucitoare rezultată în urma topirii rocii. Credit: Chennaoui Aoudjehane

 

Fragment din Tissint

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.