Temperaturi EuropaConform unui nou studiu de Universitatea Reading publicat în Nature Geoscience, încălzirea Oceanului Atlantic în anii 1990 a coincis cu veri mai umede în Regatul Unit, Europa Nordică şi veri  călduroase şi uscate în zona Mediterană.

 

 

 

 

Tiparele identificate se potrivesc cu cei din această vară (2012), atunci când Regatul Unit al Marii Britanii a avut parte de cea mai umedă vară din ultimii 100 de ani, în timp ce în zona Mediteraneană s-au înregistrat temperaturi de peste 400.

Această vară mohorâtă din Regatul Unit al Marii Britanii ar putea face parte dintr-o serie de veri neobişnuite, datorate unor încălziri majore în partea nordică a Oceanului Atlantic, ce a avut loc în anii '90.

Temperatura Atlanticului de Nord oscilează între condiţii de temperatură mai calde şi mai reci, iar prezenta fază are un tipar ce se aseamănă cu perioadele de căldură persistentă în anii 1930, `40, `50. În timpul anilor '60, '70 şi '80, temperaturile au fost mai scăzute deasupra zonei nord atlantice. Simulările computerizate sugerează că aceste schimbări de temperatura ale oceanului afectează atmosfera de deasupra. Încălzirea în Atlanticul de Nord cauzează o depresiune barică deasupra Europei de Vest ce atrage masele de aer bogate în precipitaţii.

În timpul fazei de încălzire anterioară a Atlanticului de Nord, Regatul Unit al Marii Britanii a avut parte de o serie de veri ploioase, perioadă cu evenimente notabile, printre care inundaţiile Lynmouth din august 1952 şi inundaţii grave în august 1948 - ultima a determinat închiderea rutelor feroviare de pe coasta estică timp de trei luni.

Conducătorul studiului este profesorul Rowan Sutton, Director de Cercetare Climatologică de la Centrul Naţional de cercetare a Atmosferei  şi cercetător la Institutul Walker al Universităţii Reading.

Acesta a spus: “Atlanticul de Nord a alternat între uşor intre perioade calde și reci în ultimă suta de ani. Am urmărit o trecere rapida la un ocean mai cald în anii 1990, şi noi credem că acesta este motivul pentru care creşte şansele de veri ploioase în Regatul Unit, şi veri secetoase şi calde în jurul Mediteranei – o situaţie care probabil va persista atâta timp Atlanticul de Nord va rămâne cald.”

O tranziţie înapoi la un Atlantic de Nord mai rece care favorizează veri mai uscate în Regatul Unit şi în Europa Nordică e probabilă şi ar putea avea loc brusc. Când se întâmpla acest lucru este greu de prezis, dar încercăm.”

Ciclurile de încălzire-răcire Nord-Atlantică sunt cunoscute că Atlantic Multi-Decadal Oscillation (AMO), iar acestea afectează temperatura, precipitaţiile şi direcţiile vânturilor în Europa, Africa, America de Nord şi Sud. Studiile anterioare au sugerat că oscilaţiile de temperatură sunt legate de circulaţia oceanului. Alt studiu la Reading indică că ar fi posibilă prezicerea ciclurilor de încălzire-răcire cu câţiva ani înainte.

În perioada anilor 1990 Atlanticul de Nord a trecut într-o fază calda similară cu cea a anilor 1930, `40, `50, iar acest stadiu persista și în prezent. Oscilaţiile de temperatură ale Atlanticului de Nord sunt complementare unui trend de încălzire pe termen lung care este în principal datorat concentraţiilor în creştere de gaze de seră din atmosferă. Este probabil că această alternare de temperatură să fie cauzată şi de activităţile umane – atât gazele de seră cât şi alte forme de poluare. Înţelegerea a cât de importanţi au fost aceşti factori este un subiect de cercetare activă.

 



Traducere după atlantic-ocean-study de către Florin Daniel Cioloboc

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.