Robotul NASA SpiritÎn 2003, NASA trimitea pe Marte roboţii Spirit şi Opportunity. Veţi citi în acest articol aventura robotului Spirit pe solul marţian şi veţi vedea imagini ale planetei Marte realizate de aparatura foto cu care robotul a fost echipat. Spirit şi-a încetat misiunea în 2010.

 

 

 

Marte este a patra planetă de la Soare. Numele de „Planeta Roşie” se explică prin prezenţa pe suprafaţa sa a oxidului de fier. Este o planetă telurică, prezintă atmosferă şi vulcani. De asemenea, are deşerturi, văi, chiar şi calote glaciare la poli. Această planetă a stârnit mereu curiozitatea omului, chiar de la începutul erei spaţiale fiind trimise către ea sonde de explorare.

Spirit este un robot de teren, activ pe suprafaţa marţiană din 2004. Obiectivul misiunii era să cerceteze suprafaţa solului, în căutare de indicii referitoare la existenţa în trecut a apei pe Marte, să determine compoziţia unor roci şi să studieze procesele geologice. Toate aceste eforturi urmăresc un scop, acela de a trimite în viitorul apropiat un echipaj uman pe Marte.

 

 

 

Robotul NASA Spirit
Robotul NASA "Spirit"

 

Spirit este un robot cu şase roţi, propulsat cu ajutorul energiei solare. Dimensiunile sale sunt 1,6 m lungime, 2,3 m lățime şi o înălţime de 1,5 m. Fiecare din cele 6 roţi e echipată cu motor propriu şi poate opera în siguranţă pe un plan înclinat la 30 de grade. Viteza de deplasare este de maxim 180m/oră. Ca o curiozitate, Spirit conţine piese metalice provenite de la atentatul din 2001 de la WTC. Panourile solare cu care este dotat pot genera o putere de 140W, energia fiind depozitată în bateriile sale. Pe suprafaţa sa au fost montate diferite camere: unele surprind instantanee color ale mediului şi structurile sale, altă cameră, monocromă, are un câmp vizual mai mare, dar rezoluţia imaginilor este mai mică. Mai conţine un magnet cu care colectează bucăţile mici de metale existente pe suprafaţa lui Marte şi un microscop cu care măreşte imaginea şi cu care face instantanee.

 

Imagine Spirit
Imagine a solului planetei Marte realizată de către robotul Spirit



Timpul iniţial de staţionare pe suprafaţa marţiană era de 90 de zile (marţiene). Dar misiunea a fost prelungită în repetate rânduri, ajungându-se în final să se elimine orice termen. Prima fotografie coloră cu suprafaţa marţiană a fost şi prima imagine cu o rezoluţie atât de mare făcută pe suprafaţa altei planete. La câteva zile de la prima imagine făcută (ziua a 18-a de la aterizarea marţiană), sistemul de fotografiere se defectează. A durat până în ziua 33 când inginerii NASA au reformatat întreg sistemul de fotografiere şi Spirit şi-a putut relua activitatea.

 

Imagine planeta Marte realizată de robotul Spirit
Prima imagine color a solului planetei Marte realizată de robotul Spirit
A fost imaginea color cu cea mai înaltă rezoluţie a unei suprafeţe de pe un alt corp ceresc
Imagine sol planeta Marte, realizată de robotul Spirit



De-a lungul anilor, Spirit s-a plimbat, teleghidat de pe Pământ, fotografiind diverse forme de relief de la suprafaţă. Cu timpul bateriile se încărcau tot mai puţin din cauza unor furtuni de nisip, ultima conexiune cu robotul fiind stabilită pe 22 martie 2010, după 2.210 zile pe suprafaţa marţiană.

Până pe 25 mai 2011, cercetătorii NASA au tot încercat să refacă legătura cu robotul Spirit, dar fără succes. Atunci s-a anunţat încheierea oficială a misiunii şi pensionarea robotului Spirit după aproximativ 124.000 de imagini trimise către NASA în timpul misiunii.





Bibliografie:
http://marsrover.nasa.gov/gallery/video/spirit01.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Spirit_rover

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.