Statia Spatiala InternationalaStaţia Spaţială Internaţională ar putea rămâne fără echipaj spre sfârşitul acestui an. NASA împreună cu agenţia spaţială rusă ar putea părăsi temporar Staţia Spaţială Internaţională începând cu luna noiembrie, conform unui anunţ de săptămâna trecută.

 

 

 

Acest anunţ a fost făcut în urma lansării eşuate a unui cargou de săptămâna trecută, fapt ce a adus semne de întrebare asupra siguranţei rachetelor ruseşti Soyuz, folosite pentru a transporta oameni pe orbită.

Miercuri, în data de 24 august, o rachetă Soyuz nu a reuşit să intre pe orbită, fapt ce a contribuit la distrugerea cargoului ce îl transporta, acesta prăbuşindu-se în regiunea rusească Altai. Presiunea combustibilului din rachetă la a treia ardere a scăzut subit, din motive necunoscute, cauzând oprirea prematură a motorului.

O versiune puţin diferită a rachetei Soyuz este folosită pentru a transporta capsulele echipajului către  Staţia Spatială. Nici agenţia spaţială rusească, Roscosmos, nici NASA nu se dovedesc dispuse la o nouă lansare a echipajelor cu ajutorul unei rachete Soyuz până când motivul din spatele lansării eşuate de miercuri nu este înţeles şi remediat.

"Dacă nu avem o navetă Soyuz până la jumătatea lunii noiembrie, atunci va trebui ca echipajul să abandoneze Staţia Spaţială", a spus Mike Suffredini, managerul de program de la NASA, în cadrul conferinţei de presă de luni, 29 august.



Durată de viaţă limitată

Această decizie nu este bazată pe grija asupra scăderii proviziilor. Deja sunt planificate lansări de cargouri de către Vehiculul Automat de Transfer (VAT) din Europa şi de vehiculul HTV al Japoniei, care ar putea menţine cei 6 membri actuali ai Staţiei Spaţiale complet aprovizionaţi cu hrană şi alte necesităţi până la sfârşitul anului 2012.

În schimb, termenul limită din noiembrie vine în urma revenirii ultimului echipaj acasă – două capsule Soyuz fiind deja andocate la Staţia Spaţială. Fiecare capsulă poate căra până la trei astronauţi înapoi pe Pământ.

Capsulele sunt proiectate să reziste doar 200 de zile pe orbită şi deja se apropie de expirarea termenului. După cele 200 de zile, şansele cresc ca propulsoarele şi celelalte sisteme să se defecteze în timpul revenirii echipajului, ameninţând viaţa acestora.

Una dintre capsulele Soyuz lansate către Staţia Spaţială Internaţională pe 4 aprilie va trece de termenul de expirare spre sfârşitul lui octombrie.


Aterizare pe timp de zi

Cealaltă, lansată în iunie, pe data de 7, va "expira" la sfârşitul lui decembrie. Aşadar, de ce s-ar mai întoarce echipajul pe Pământ, lăsând staţia complet nesupravegheată în mijlocul lunii noiembrie?

Spre deosebire de naveta spaţială, capsula Soyuz se paraşutează spre Pământ, aşadar locaţia exactă a aterizării în Kazakhstan nu poate fi controlată.
În mod normal aterizează pe timp de zi, făcând treaba echipajelor de recuperare mult mai uşoară. Dar datorită alinierii mereu schimbătoare a Soarelui, Pământului şi Staţiei Spaţiale Internaţionale, aterizarea de după 19 noiembrie va avea loc pe timp de noapte.

Condiţiile atmosferice sunt favorabile până la sfârşitul lui decembrie, dar până atunci astronauţii şi cei care îi vor căuta vor trebui să facă faţă unei vremi de iarnă severe.


Un test fără echipaj

"Staţia Spaţială poate fi operată fără echipaj, cu toate că aceasta va face să crească problemele ce ar putea apărea la bord", spune Suffredini. Un echipaj aflat la bord poate reacţiona la probleme şi poate încerca să le rezolve înainte ca acestea să pună în pericol staţia. "Preferăm să nu operăm fără un echipaj la bord pentru o perioadă prelungită de timp", spune acesta.

Înainte de lansarea noului echipaj la bordul rachetei Soyuz, atât NASA, cât şi Roscomos doresc nu numai să înţeleagă şi să rezolve problema rachetei, dar şi să vadă racheta Soyuz zburând fără echipaj, spune Suffredini.

Roscomos ar putea încerca să lanseze din nou racheta Soyuz cu tot cu noul cargou aflat la bord către Staţia Spaţială Internaţională în luna octombrie. De asemenea, un alt zbor Soyuz mai este planificat pentru începutul lunii octombrie pentru a transporta sateliţi către orbită.

Speranţele agenţiei ruseşti sunt să reuşească retrimiterea rachetei Soyuz la timp pentru a împiedica Staţia Spaţială să rămână neoperată, spune Suffredini. "Cred că aceştia vor spune că sunt rezervaţi, dar optimişti şi speră să păstreze echipajul Staţiei Spaţiale Internaţionale cu cel puţin trei persoane la bord", declară acesta.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Space station may fly without a crew later this year publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Paul Pârvulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.