Credit imagine: leon-adama.deviantart.com

Gigantul american din tehnologia informaţiei Intel a anunţat joi investiţii de 50 milioane de dolari pentru dezvoltarea cercetării privind domeniul informaticii cuantice. Suma va fi utilizată ca parte a unui parteneriat de zece ani cu Universitatea din Delft şi organizaţia pentru cercetare aplicată din Ţările de Jos. De asemenea, Intel a promis că va pune la dispoziţie resurse importante în domeniul ingineriei, precum şi suport tehnic pentru acest proiect.



"Un computer cuantic complet funcţional este un proiect pentru cel puţin un deceniu, dar eforturile practice şi teoretice de cercetare pe care le-am anunţat astăzi sunt un pas important pentru ca acesta să devină realitate", a declarat Mike Mayberry, responsabil cu cercetarea în cadrul Intel Labs, notează AFP.

Mari companii IT şi laboratoare de cercetare lucrează de mai mulţi ani pentru crearea computerelor cuantice, care ar putea fi capabile să utilizeze proprietăţile uimitoare ale particulelor cuantice pentru a scăpa de regulile fizicii clasice.

Informaţia cea mai elementară de pe computerele actuale este un "bit" în mod necesar binar (0 sau 1). Un computer cuantic ar folosi "biţi cuantici" sau "qubiţi ", care pot avea mai multe valori în acelaşi timp şi ar avea potenţialul de a face o mulţime de calcule în paralel, ceea ce ar accelera foarte mult timpul necesar pentru rezolvarea unei sarcini, a transmis Intel într-un comunicat.

Datorită acestor capacităţi de multiplicare, "informatica cuantică conţine promisiunea rezolvării problemelor practic insurmontabile de astăzi", dar va necesita, de asemenea, crearea unui tip de componente electronice care nu există încă în prezent, a comentat directorul general al grupului Intel, Brian Krzanich, citat de AFP.



Preluarea de pe AGERPRES/(autor: Constanţa Niţă, editor: LiviuTatu)

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.