Faţă tânărăPoliţia ar putea fi capabilă într-o zi să reconstruiască forma feţei unui suspect pornind de la ADN-ul acestuia. Există posibilitatea de a realiza un desen care să reflecte mai bine realitatea  datorită identificării a cinci gene care contribuie la forma şi caracteristicile feţei.

 

 

 

 

Testele ADN care prezic culoarea ochilor, părului şi pielii sunt în prezent disponibile sau în curs de perfecţionare, astfel încât identificarea unor gene legate de trăsăturile caracteristice ale feţei ar putea contribui la crearea unei imagini mai detailate a "unui kit de identificare" doar cu ajutorul ADN-ului unei persoane. Dar cercetătorii avertizează asupra faptului că genele descoperite au doar efecte minore şi  sunt legate numai de un număr limitat de caracteristici, limitând utilizarea acestora până când mai multe gene relevante vor fi descoperite.

"Este un început", afirmă Manfred Kayser de la Universitatea Erasmus Medical Center din Rotterdam, Olanda. "Dar încă suntem departe de a prezice cum arată faţa unei persoane."

Kayser şi colegii săi au analizat ADN-ul provenit de la 10.000 de europeni prin examinarea a nouă "repere" specifice ale feţei  vizibile la examinarea RMN tridimensională a craniului şi încă alte opt repere regăsite în fotografii care redau portretul feţelor lor. Dar genele identificate au avut doar efecte minore. De exemplu varianta care a  avut cel mai mare efect, o genă numită TP63 a fost corelată cu reducerea intervalului dintre centrul fiecărei orbite oculare cu doar 9 milimetri.

Alte gene identificate au influenţat distanţa de la ochi la puntea nazală, lungimea nasului şi linia orizontală dintre pomeţi.

"Datele din această lucrare sunt utile, dar incrementale" observă Mark Shriver de la Pennsylvania State University din Hershey. El afirmă că studiul său propriu încă nepublicat care a implicat  mai mult de 7000 de repere" faciale  promite să ofere  mai multe indicii, nu în ultimul rând deoarece include feţe ale unor africani, precum şi caucazieni.

 



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului police-could-create-image-of-suspects-face-from-dna, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.