iPhone5Pentru mulţi dintre oamenii care vor pune mâna pe un iPhone 5, camera de 8 megapixeli va fi atracţia principală. Dar cât de mult este îmbunătăţită faţă de iPhone 4S? Cum se compară cu alte smartphone-uri şi camere tip point and shoot?

 

 

 

Am testat camera iPhone 5 împotriva iPhone 4S, Samsung Galaxy S III, HTC One X și incredibil de scandalosul 808 PureView,  de 41 Megapixeli de la Nokia. Şi doar pentru a vedea dacă poate rezista în lupta cu aparatele point and shoot de buzunar de înaltă calitate, l-am testat împotriva modelului S100 de la Canon.

Poate iPhone 5 să ţină pasul cu (sau chiar să depăşească) aceste camere, în condiţii de zi cu zi? Am testat două situaţii foarte frecvente: un peisaj urban în timpul zilei şi un prim-plan cu lumină scăzută, în cel mai întunecat colţ al biroului. Mai jos, am colectat o serie de comparaţii side-by-side. Camerele au toate lungimi focale uşor diferite şi diafragme din magazin, dar am făcut tot posibilul pentru a sincroniza câmpul vizual în fiecare dintre fotografii. Dincolo de calitatea imaginii, am fost, de asemenea, interesaţi de viteza cu care fiecare camera a performant.
Design şi performanţă

Principalul adaos la arsenalul camerei iPhone-ului în iOS 6 este fotografierea panoramică. Dar altfel interfaţa aplicaţiei camerei este aceeaşi ca întotdeauna, adică nebunesc de simplă. Fiecare dintre celelalte camere pe care le-am folosit avea un grad mult mai mare de personalizare - de la controale pentru funcţionarea manuală la moduri de fotografiere continuă la setări suplimentare pentru fiecare decor. iPhone-ul are grijă de toate acestea  pentru tine, în locul tău sau se aşteaptă ca alte aplicaţii, cum ar fi Instagram sau Camera + să asigure filtre şi procesare pentru cei care vor să se joace cu editarea foto.

 

Asta face iPhone 5 o cameră uşor de folosit, dar această simplitate se dovedeşte a fi un dezavantaj major atunci când fotografiaţi în întuneric. Fiecare dintre celelalte camere din testul nostru dispune de o setare încorporată pentru lumină slabă care foloseşte trucuri inteligente pentru a îmbunătăţi calitatea imaginii şi reduce neclarităţile şi distorsiunile.

Pe partea pozitivă, procesorul A6 din iPhone 5 reprezintă o diferenţă uriaşă faţă de A5 din iPhone 4S. Camera răspunde mult mai rapid la atingere şi atunci când apăsaţi în mod repetat pe butonul de volum pentru a elibera declanşatorul, iPhone-ul răspunde ca o armă semi-automată rapidă.

Toate acestea fiind spuse, ceea ce contează cu adevărat este produsul final. Deci, cum se prezintă sprinterul din iPhone 5 ?

Calitatea imaginii


iPhone 5 Vs. iPhone 4S




Din ceea ce am auzit la momentul anunţului, s-ar fi părut că iPhone 5 şi iPhone 4S prezintă camere de 8 megapixeli aproape identice, dar această imagine arata faptul ca ele realizează fotografii foarte diferite. IPhone 4S are o sensibilitate maximă de ISO 800, care pur şi simplu nu este suficientă pentru a obţine o fotografie cu o luminozitate corectă într-o situaţie de întuneric, fără bliţ. Apple a îmbunătăţit foarte mult procesarea imaginii pe iPhone 5, astfel încât aparatul poate fotografia acum până la o sensibilitate de ISO 3200 în timp ce rezultă mai puţina neclaritate. Aceasta este o schimbare mare. Dacă îți place fotografierea în baruri întunecate şi eşti dependent de ecosistemul  iOS de la Apple, această actualizare este esenţială.



În mod similar, camera de pe iPhone 5 este un aparat foto mult mai bun în timpul zilei. iPhone 4S nu e nici măcar pe aproape. Uitaţi-vă la aceasta claritate.


iPhone 5 vs Samsung Galaxy S III



Acestea fiind spuse, atunci când fotografiaţi în întuneric, iPhone-ul încă este surclasat de cele mai multe dintre celelalte camere pe care le-am testat. Aici, setarea pentru lumina slabă a Samsung Galaxy S III face o treaba foarte bună. E mai clară şi mai puţin distorsionată în întuneric decât iPhone 5. S III a făcut, de asemenea, o treabă mai bună în ceea ce priveşte culorile: surprinde un alb adevărat şi culoarea corectă, mai-violet-decât-roz a florii.



În timpul zilei, totuși, este o cursă strânsă între iPhone 5 și Galaxy S III. Din aceasta imagine se poate vedea că iPhone 5 se prezintă puţin mai clar și, de asemenea, are o gamă dinamică mai largă.


iPhone 5 Vs. HTC One X



La fel ca Galaxy S III, HTC One X face o treabă mai bună decât iPhone 5 cu culoarea florii, dar modelul regulat,  de neclaritate este, de asemenea, mult mai evidenţiat. Noi preferăm  vârtejul amestecat de neclaritate de pe iPhone 5.





Chiar şi în timpul zilei, HTC One X arată o imagine distorsionată şi gama dinamică este slabă. iPhone 5 învinge.


iPhone 5 Vs. Nokia 808 PureView



Nimeni nu are de gând vreodată să cumpere un Nokia 808 PureView în Statele Unite, dar la naiba, senzorul de 1 inch și jumătate de 41 megapixeli de pe cameră chiar este capabil. În cadrul setării pentru lumină scăzută, nu fotografiază la rezoluţie completă, dar foloseşte, în schimb, fotodiodele suplimentare aflate pe senzor pentru a ajuta la reducerea neclarităţii. Rezultatul este această imagine minunat de clară.





Şi comparaţia făcută în întuneric nici pe departe nu începe să spună povestea din timpul zilei. Asta este ce pot face cei 41 megapixeli ai PureView .

 

iPhone 5 Vs. Canon S100




Setarea pentru lumina slabă pe rezoluţie maximă  a modelului S100 de la Canon  este fantastică, iar această imagine arată de ce telefoanele obişnuite, cum ar fi iPhone 5 pur şi simplu nu sunt nici pe departe aproape de  preluarea supremaţiei de la aparatele point and shoot, cel puţin în ceea ce priveşte calitatea imaginii. Comparativ cu orice altă fotografie din acest test este practic lipsită de neclarităţi. Dezavantajul este, desigur, faptul că aparatul foto netezeşte totul aşa de mult încât îşi pierde claritatea şi detaliile.


În timp ce ne-am aştepta ca iPhone 5 să fie anihilat în lumina zilei, comparativ cu S100, acesta opune totuşi rezistenţă. Fotografia din stânga este, poate, uşor mai clară, dar prezintă, de asemenea, o denaturare mult mai evidentă.

Filmarea

Ca şi în cazul fotografiilor, iPhone 5 filmează la o calitate mult mai bună decât iPhone 4S. Şi, într-adevăr, o face foarte bine, în comparaţie cu aproape orice altceva. Dar, în schimb, este o luptă impresionată pentru supremaţie între iPhone 5 și Samsung Galaxy S III.


Concluzii

Camera de pe iPhone 5 a avut parte de o îmbunătăţire semnificativă faţă de iPhone 4S, atât în termeni de calitate a imaginii, cât și a calităţii video. Acesta deţine propriile sale arme în comparaţia cu Samsung Galaxy S III - camera de top pe un smartphone pe care lumea are de gând să o cumpere. Totuşi, există spaţiu pentru îmbunătăţiri. Apple are într-adevăr nevoie să adauge setări suplimentare pentru condiţii de întuneric. Da,  testul nostru pentru luminozitate scăzută a fost extrem, dar Apple poate şi ar trebui să se comporte mai bine. Pe scurt, camera de pe iPhone este bună şi, la fel ca înainte, e bună pentru fotografii. Dar dacă te gândești serios la amintiri care să aibă un aspect plăcut, ar trebuie să păstraţi un aparat foto în apropiere. Putem să visăm ca într-o zi Apple va adopta o camera la fel de bună ca PureView 808 sau Canon S100. Poate, într-o zi.


 

Traducere după iphone-5-camera-battle-is-it-the-best-smartphone-shooter de Alexandru Hutupanu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.