Tehnologia 5GCea de-a cincea generaţie a reţelelor mobile de date, sau 5G, nu este dedicată în mod special echipamentelor noastre mobile. De fapt ea va fi realizată mai mult pentru o serie de obiecte precum ar fi maşina, frigiderul, ceasul inteligent, periuţa de dinţi, becul şi pentru alte obiecte de zi cu zi pentru ca acestea să poată comunica unele cu altele în cadrul unui aşa-numit internet al echipamentelor.

 

 

Descărcarea unui film va dura doar câteva secunde în viitoarea reţea mobilă 5G


Preluarea acestui nou trafic de date reprezintă o provocare cheie pentru operatorii de reţele mobile care s-au adunat la Mobile World Congress din Barcelona, Spania.

Dispozitive mobile

Traficul de date generat de dispozitivele mobile la nivel mondial se va mări de 11 ori până în anul 2018, anunţă producătorul de echipamente de telecomunicaţii Cisco din SUA.

Dar traficul generat între obiectele conectate prin aşa-numita comunicare maşină-maşină (M2M) va fi deja mai mare decât tot traficul generat de telefoanele mobile până în 2015, s-a arătat într-un studiu pe această temă.

Reţelele mobile vor trebui să-şi mărească capacitatea de 1.000 de ori până în anul 2020 pentru a putea face faţă acestei creşteri uriaşe a traficului de date M2M, a spus Ulrich Dropmann, director executiv la grupul finlandez de servicii mobile Nokia Solutions Network (NSN).

Multe dintre noile echipamente vor utiliza doar un trafic redus de date, dar fluxul de date însumat pentru toate acestea va fi „considerabil" a spus Dropmann.

Reţelele 5G vor fi puse în funcţiune în anul 2020 şi se estimează că acestea se vor răspândi pe scară largă după anul 2025, a spus Frederic Pujol, şef al departamentului de reţele mobile al grupului de consultanţă IDATE.

Perspectiva reţelelor 5G ar putea părea îndepărtată în unele ţări unde tehnologia 4G nu a fost încă implementată, dar în ţările ce dispun de tehnologia de ultimă oră, cum ar fi Coreea de Sud, operatorii de date mobile au pus deja în funcţiune o versiune îmbunătăţită a unei reţele 4G pentru a putea studia modul prin care se poate prelua traficul suplimentar de date care este anticipat pentru perioada următoare.


Miza ar putea fi enormă

„În cazul în care nu ne pregătim de acum pentru generaţia următoare, vom atinge în curând limitele pe care tehnologia 4G le poate oferi", a spus Thibaut Kleiner, consilier al comisarului european pentru Agenda Digitală al Uniunii Europene, Nelly Kroes.

„Totul se reduce la problema cine este lider în ceea ce priveşte inovaţia tehnologică", a declarat el la o conferinţă.

Miza ar putea fi enormă într-o lume care se bazează din ce în ce mai mult pe reţelele de telefonie mobilă, o lume în care Europa riscă să devină codaş, ultimul său mare succes în domeniu datând de la crearea reţelei GSM, sau a tehnologiei 2G, reţeaua de la sfârşitul anilor 1990.

Pentru a intra înapoi în joc, Comisia Europeană a lansat la sfârşitul anului trecut un parteneriat public-privat pentru tehnologia 5G în scopul de a dezvolta noua reţea.

Viitoarea reţea mobilă de date care este cunoscută sub numele de 5G PPP va reuni producători de echipamente şi operatori de reţea.

Bruxelles a alocat 700 de milioane euro (960 de milioane dolari) pentru acest proiect până în anul 2020, o sumă care urmează să fie dublată de sectorul privat.

Ministerul de ştiinţă din Coreea de Sud a anunţat luna trecută lansarea unui proiect de dezvoltare a tehnologiei 5G cu un buget de 1,6 miliarde won (1,5 miliarde dolari/1,1 miliarde euro).

„Ţări din Europa, China şi SUA fac eforturi susţinute pentru a dezvolta tehnologia 5G... şi credem că va exista o concurenţă acerbă pe această piaţă în câţiva ani", a declarat ministrul sud-coreean cu ocazia lansării acestui proiect de dezvoltare.

Dar înainte ca lupta comercială să înceapă, constructorii de reţele şi producătorii de echipamente mobile doresc să ajungă la un acord cu privire la un standard tehnologic care să permită anumite economii la nivel mondial, a declarat Viktor Arvidsson, şef de strategie pentru Franţa la grupul multinaţional Ericsson.

Pentru un astfel de acord a fost conceput proiectul METIS 2020 care reuneşte operatori precum Orange sau Telefonica şi producători de echipamente precum Alcatel Lucent şi Huawei, compania chineză care a anunţat anul trecut că va cheltui 600 milioane dolari pentru cercetarea şi dezvoltarea tehnologiei 5G până în anul 2018.



Traducere de Cristian-George Podariu după one-second-movie-downloads-mobile-network, cu acordul Phys.org.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.