Trimiterea unui sul sacru evreiesc pe lună ar putea fi doar începutul unei dovezi a apocalipsei - construirea unei copii de siguranță a întregii culturi și vieți de pe Pământ. Gândiţi-vă la Pământ ca la un supercomputer, cu Luna ca hard diskul nostru de siguranță. Această viziune stă în spatele planului de a folosi Luna ca un depozit în afara pământului pentru semnele distinctive religioase, culturale și chiar genetice ale pământului.

 

 


Inițiatorii și agitatorii din spatele acestei idei plănuiau inițial să-și împingă vagoanele spre firmele private dornice să câștige milioane de dolari într-un concurs de misiuni spațiale sprijinit de Google, primele astfel de misiuni fiind programate să zboare înainte de sfârșitul lui 2015.

Până în cele din urmă, vehiculele spațiale spre Lună pot ajuta la transportul a diferite biblioteci de înregistrări culturale și biologice pe Lună, unde vor fi păstrate în cazul în care Pământul suferă o boală pandemică, un holocaust nuclear sau o ciocnire letală cu un asteroid.

Primele artefacte care urmează să fie trimise pe lună ar putea fi trei texte religioase și filozofice. Proiectul Torah pe Lună, având baza la Tel Aviv, Israel a tratat cu firme private pentru a transporta un sul evreiesc scris de mână, Sefer Torah, pe suprafața lunii. Dacă ei reușesc, zborurile ulterioare vor transporta scripturile indiene numite Vede și vechea lucrare filozofică chineză, I-Ching.

Fiecare document va fi adăpostit într-o capsulă spațială destinată să-l protejeze de radiațiile puternice și de schimbările de temperatură de pe Lună pentru cel puțin 10.000 de ani.

”Acesta este un proiect frumos, incredibil”, spune fondatorul Paul Aouizerate, antrepenor și inventator. ”Aceste texte sunt printre cele mai vechi documente de pe Pământ, create cu 3.000 de ani în urmă. Ele sunt semnificative pentru miliarde de oameni.”

Aouizerate spune că misiunea este o misiune de conservare culturală. Dar natura religioasă a încărcăturii propuse are darul de a-i scoate pe unii din sărite.

”Sefer Torah are o valoare simbolică unică și acum este cel mai sacru obiect din iudaism”, spune Nicholas de Lange, cercetător în studii evreiești și iudaice la Universitatea din Cambridge. ”Un astfel de obiect implică un tratament cu un respect și o grijă extreme. E greu de crezut că trimiterea în spațiu poate fi privită sub acest aspect.”

Pentru a face ca un vis să devină adevărat, echipa Torah pe Lună a sperat să trimită prima capsulă cu un vehicul construit de SpaceIL, un nou concurent cu baza în Israel, la premiul Google Lunar X Prize. Google oferă 20 de milioane de dolari primului grup privat care trimite un robot pe lună, robotul călătorește 500 de metri și trimite înapoi două secvențe video înainte de sfârșitul lui 2015.

În total concurează 18 echipe din întreaga lume, inclusiv două firme americane care au fost primite ca parteneri ai NASA, ceea ce le garantează accesul la laboratoarele de încercări și experiența științifică. Indiferent cine duce aurul lui Google, proiectul Torah pe Lună trebuie să-l plătească pe cel care va fi în stare să le transporte capsula.
SpaceIL spune că a refuzat să participe la proiect. Acum se Crede că Torah pe Lună a abordat echipa spaniolă Barcelona Moon Team, un participant la X Prize, care urmează să lanseze în a doua jumătate a lui 2015 o rachetă chineză Long March.

Ed Chester de la grupul consultativ Barcelona Moon Team spune că firma nu va comenta niciun aspect al misiunii atât timp cât negocieri delicate sunt încă în curs. Dar săptămâna trecută filiala Agenției Spațiale Europene (ESA) de la Noordwijk, Olanda, a confirmat că i s-a dat misiunea de a testa soliditatea capsulei care va conține sulul cu Sefer Torah.


Extreme termice

Luna nu are o atmosferă care să rețină căldura și temperatura pe suprafața ei la ecuator ajunge ziua la 123 grade Celsius și noaptea scade la -173 grade Celsius. ESA spune că în primele încercări, capsula nu a rezistat la astfel de extreme termice și s-a întors la echipa Torah pe Lună pentru reproiectare.

Sefer Torah e un sul manuscris așa că Aouizerate speră să strângă 12 până la 15 milioane de euro cerându-le credincioșilor să sponsorizeze scribii religioși care să scrie fiecare dintre cele 304.805 caractere ale documentului. Modele de sponsorizare diferite vor fi folosite pentru documentele indian și chinez.

Textele se vor alătura Bibliei lăsate pe Lună în 1971 de comandantul lui Appolo 15, David Scott. Biblia cu coperți roșii de piele stă pe consola de control al vehiculului lunar Apollo. (Vezi imaginea)

În momentul acela, practicile creștine ale astronauților Appolo i-au înfuriat pe activiștii ateiști, care spuneau că religia nu are ce căuta în misiunile lunare Appolo plătite din bani federali.

Proiectul Torah pe Lună evită cu grijă această problemă, deoarece capsulele X Prize nu au voie să accepte fonduri guvernamentale. Textele vor fi, de asemenea, primele dintre multele obiecte trimise în spațiu pentru conservare.

”Nu cred că aceste religii au pretenții asupra Lunii. E vorba de salvarea culturii noastre, de salvarea umanității” spune Naveen Jain, CEO al Expresului Lunar făcut de X Prize din California.

Jain crede că proiecte viitoare trebuie să găsească un eșantion reprezentativ al umanității, poate vreun milion de oameni care să-și dea ADNul și să-l stocheze pe Lună. ”Astfel în cazul în care lovitura unui asteroid ne șterge ca pe dinozauri, omenirea ar putea fi salvată”

Ideea lui Jain poate deveni realitate. New Scientist a aflat că o companie dezvoltă în liniște o misiune pentru a depozita genomul uman, al animalelor și plantelor pe Lună, deși acest proiect a dovedit lipsuri în băncile de semințe de pe Pământ. (Vezi ”Semințele depuse în bănci sunt plante din afara timpului”).

Astfel de misiuni de asigurare în afara planetei proliferează, spune Joanne Wheeler, avocat specializat în probleme spațiale la CMS Cameron McKenna din Londra. ”Sunt planificate câteva misiuni pentru a pune pe Lună simboluri religioase și spirituale și să păstreze o urmă a umanității pe Lună” spune ea.

Cât timp misiunile sunt pașnice, nu există implicații legale deosebite, spune Wheeler. Tratatul Spațiului extraatmosferic al Națiunilor Unite stipuleză numai că toate proiectele ca acesta trebuie să fie nediscriminatorii, astfel ca nimeni să nu poată susține că o anumită religie sau genomul unei anumite rase n-ar trebui trimis în spațiu.
Biologul evoluționist Richard Dawkins spune că Luna ar putea deveni o ”piatră de mormânt cosmică” dacă omenirea se stinge. ”Ar trebui s-o folosim pentru a depozita tot ce a avut omenirea mai bun de oferit, ca lucrările lui Michelangelo, Beethoven, Schubert și Shakespeare”, spune el.

Echipa Torah pe Lună urmează să anunțe detaliile planurilor sale, inclusiv care echipă le va duce pe Lună în următoarele câteva luni.

Între timp, Roger Launias de la Smithsonian Institution din Washington DC crede că e potrivit ca un astfel de proiect spațial să fie legat de religie, deoarece zborul spațial însuși poartă multe amprente ale religiei. ”Există o teologie a salvării, în care se crede că rasa umană va fi salvată de capacitatea de a zbura în spațiu pentru a ne face o specie multiplanetară”, spune el. ”Și avem pelerinaje la adunările de la lansări care sunt ca o experiență religioasă euforică.”


Băncile de semințe

Este o adevărată cursă să depozitezi pe Lună bogățiile Pământului, de la texte sacre la genomul uman și al plantelor, cu speranța de a putea reface Pământul după un cataclism major.

Dar fără șansa de a se adapta schimbărilor din climatul terestru, genele stocate și semințele nu devin niște relicve inutile?

Amity Wilczek și Johanna Schmitt de la  Brown University din Providence, Rhode Island, au examinat semințe de creson care au fost depozitate pe Pământ pentru 70 de ani. Ei au plantat diferite soiuri de creson în locuri din Spania, Germania, Marea Britanie și Finlanda, inclusiv soiuri care erau native din fiecare regiune acum 70 de ani.

În fiecare loc ei au constatat că soiurile provenind din climate mai calde au crescut mai bine decât plantele provenite din soiurile locale, reflectând astfel schimbările de climă din perioada scursă de când au fost colectate (PNAS, doi.org/st7). ”Semințele colectate inițial dintr-o anumită regiune s-ar putea să nu mai fie cele mai potrivite pentru climatul din acea regiune în viitor”, spune Schmitt.

Ea adaugă faptul că băncile de semințe din afara planetei sunt o idee fascinantă, deși ea crede că un cataclism care să modifice clima e mai probabil să se întâmple primul. Oricum, băncile de semințe vor salva o gamă largă de diversitate genetică în cadrul speciilor pentru a asigura succesul.


Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului earths-backup-sending-religious-texts-to-the-moon, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Alexandru Vilan

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.