James WebbUltima componentă din coloana vertebrală a telescopului James Webb a fost finalizată. Ansamblul coloanei vertebrale a telescopului spaţial James Webb, structura de susţinere a oglinzii principale, este cu un pas mai aproape de finalizare.

 

 

 

 

Recent a fost adăugată infrastructura cadrului de sprijin, o montură care va fi utilizată pentru a conecta toate componentele telescopului împreună.

Cadrul de sprijin va ţine împreună partea centrală a telescopului James Webb și aripile de zbor, structura de sprijin a oglinzii secundare, sistemul optic dinspre pupă și modulul integrat de instrumente științifice. Fabrica ATK din Magna, Utah, a terminat fabricarea acestei componente sub supravegherea constructorului principal Northrop Grumman Corp.

 

james-webb

Secţiunea centrală a infrastructurii telescopului spaţial James Webb sau structura de sprijin a oglinzii principale, la fabrica ATK din Magna, Utah.
Credit: ATK

 

Infrastructura cadrului de sprijin va asigura, de asemenea, alinierea direcţiei luminii din interiorul telescopului spaţial în timpul observaţiilor ştiinţifice. Măsurând 11,5 x 9,1 x 23,6 picioare şi cântărind 1.102 livre, el reprezintă componenta finală necesară pentru a completa infrastructura de sprijin a oglinzii principale. Această structură va susţine greutatea observatorului spaţial în timpul lansării sale de pe Pământ şi va ţine împreună cele 18 componente ale sale, păstrând aproape nemişcată oglinda principală având un diametru de 21 picioare în timp ce telescopul spaţial Webb este lansat în spaţiu.

ATK a realizat integrarea finală a infrastructurii cadrului de sprijin la infrastructura secțiunii centrale, pe care a finalizat-o în aprilie 2012, precum şi a celor două infrastructuri ansamblu tip aripă care au fost terminate în martie.

„Fabricarea și asamblarea infrastructurii cadrului de sprijin având această dimensiune și stabilitate reprezintă un pas tehnologic semnificativ, deoarece este una dintre cele mai mari structuri compozite criogenice construite vreodată", a spus Lee Feinberg, manager de componente pentru telescopul James Webb Space din partea Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland.

Cadrul de sprijin, care a fost construit la temperatura camerei dar trebuie să funcţioneze la temperaturi variind de la minus 406 grade Fahrenheit la minus 343 grade Fahrenheit, va fi supus unor teste extrem de reci, criogenice, testarea termică având loc la NASA Marshall Space Flight Center din Huntsville, Alabama. Infrastructura cadrului suport şi infrastructura de sprijin a oglinzii principale se vor contracta ca şi cum acestea s-ar răci în spaţiu. Testele ce presupun depăşirea celei mai scăzute temperaturi pe care coloana vertebrală a telescopului o va experimenta în spaţiu se efectuează pentru a verifica dacă componentele au mărimea potrivită şi funcţionează în mod corect în spaţiu.

Infrastructura de sprijin a oglinzii primare constă din mai mult de 10.000 de piese, toate proiectate și construite de ATK. Structura de sprijin va măsura aproximativ 24 picioare înălțime, 19,5 picioare lățime și mai mult de 11 picioare adâncime după instalarea sa completă, dar cântărește doar 2138 livre cu ansamblurile aripă, secțiunea centrală și cadrul de sprijin atașate. Când se instalează sarcină utilă și instrumentele din cadrul misiunii, structura de sprijin va susține mai mult de 7.300 de livre, mai mult de trei ori propria greutate.

telescopul-James-Webb
Conceptul artist privind telescopul spaţial James Webb pe orbită
Credit: NASA

Infrastructura de sprijin a oglinzii principale va respecta, de asemenea, cerințe fără precedent privind stabilitatea termică pentru a minimiza deformările termice. În timp ce telescopul funcționează într-o gamă de temperaturi extrem de scăzute, de la minus 406 de grade Fahrenheit la minus 343 de grade Fahrenheit, infrastructura nu trebuie să se modifice cu mai mult de 38 nanometri (aproximativ 1 miime din diametrul unui fir de păr uman).

Structura de sprijin principală este fabricată din materiale uşoare din grafit folosind tehnici de fabricație avansate. Componentele din compozit sunt conectate prin racorduri metalice de precizie confecționate din invar și titan.

„Echipa ATK furnizează un echipament care este, fără îndoială, cea mai mare şi cea mai avansată structură criogenică construită vreodată", a spus Bob Hellekson, manager de program ATK pentru telescopul Webb.

Ansamblul infrastructurii principale de sprijin și infrastructura cadrului suport sunt programate pentru a fi livrate către Marshall în cursul acestui an, pentru testarea termică în condiţii criogenice extreme. Ele vor fi supuse unor teste structurale statice la sediul Northrop Grumman din Redondo Beach, California, la începutul anului 2014, urmând ca apoi să fie completate cu ansamblurile aripa.

Telescopul James Webb Space, succesorul telescopului spațial Hubble al NASA, va fi cel mai puternic telescop spațial construit vreodată. El va observa obiectele cele mai îndepărtate din Univers, oferind imagini ale primelor galaxii formate și având posibilitatea de a observa planete neexplorate din jurul stelelor îndepărtate. Telescopul Webb este un proiect comun al NASA, Agenţiei Spaţiale Europene şi Agenţiei Spaţiale Canadiene.



Traducere de George-Cristian Podariu după james-webb-telescope-backbone-component cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.