Parc eolian marinPână în 2020 este planificată construirea unui total de 143 turbine eoliene pe platforme, la 16 km în largul coastei de la Fukushima, baza reactorului nuclear afectat Daiichi, apărut pe prima pagină a ziarelor în martie 2011 când a fost deteriorat de un cutremur şi un tsunami.

 

 

 

Adio resurse nucleare, bun venit resurse regenerabile, căci Japonia se pregăteşte să construiască cel mai mare parc eolian marin din lume, în iulie anul acesta.

 

Parcul eolian, care va genera 1 gigawatt putere odată ce va fi terminat, este parte a unui plan naţional de dezvoltare a resurselor de energie regenerabilă ca urmare a opririi post-tsunami a 54 de reactoare nucleare ai ţării. Doar două au revenit de atunci pe linie. Proiectul este parte a planului pentru Fukushima de a deveni complet independent energetic până în 2040, utilizând doar surse regenerabile. Prefectura a stabilit de asemenea să construiască cel mai mare parc solar din ţară.

Parcul eolian va întrece cei 504 megawaţi generaţi de cele 140 de turbine ale parcului Greater Gabbard de pe coasta Suffolk-ului, Marea Britanie - în prezent cel mai mare parc din lume. Acest record va trece în curând la London Array, în estuarul Tamisei, unde 175 de turbine vor produce 630 megawatts putere când vor deveni funcţionale, mai târziu, în acest an. Parcul Fukushima va bate şi acest record. 

Construcţii masive

Prima etapă a proiectului Fukushima va fi construirea unei turbine de 2 megawaţi, a unei substaţii şi instalarea unui cablu submarin. Turbina va fi de 200 metri înălţime. Dacă va avea succes, vor fi construite turbine suplimentare sub rezerva disponibilităţii finanţării. Pentru a se încadra în costul ancorării turbinelor de fundul mării, acestea vor fi construite pe cadre de oţel plutitoare, care vor fi stabilizate cu balast şi ancorate de platoul continental situat la 200 metrii adâncime şi care înconjoară coasta Japoniei prin liniile de acostare.  Odată ce parcul eolian va funcţiona la întreaga putere, se intenţionează ca acesta să furnizeze energie electrică la reţeaua de energie la care au fost conectate şi cele două centrale nucleare ale Fukushimei, reducându-se astfel costurile de transport.

Managerul de proiect Takeshi Ishihara de la Universitatea din Tokyo, insistă asupra faptului că activitatea seismică din zonă, nu va fi o problemă pentru turbine. Echipa sa a efectuat simulări pe calculator şi testarea rezervorului de apă pentru a verifica siguranţa turbinelor, nu doar în caz de cutremur sau tsunami, dar, de asemenea, în alte condiţii extreme, cum ar fi taifunurile. „Toate condiţiile extreme au fost luate în considerare în proiectare”, a spus el. 

O altă problemă controversată este impactul instalaţiei asupra industriei pescuitului, care a fost deja zguduită de accidentul nuclear. Ishihara insistă că este posibil să se transforme parcul eolian într-o "păşune marină", care ar putea atrage peştii. Deşi au existat unele obiecţii la proiect, din partea localnicilor, Ishihara spune că este convins că a găsit soluţia. „Aceasta este o muncă grea, dar va fi rezolvată în această lună", afirmă el. „Acest proiect este important - cred că este imposibil să se utilizeze energia nucleară de la Fukushima din nou”.     

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului japan-to-build-worlds-largest-offshore-wind-farm, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Mircea Moldovan

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.