Contor AMRInfractorii nu mai trebuie să pândească o locuinţă sau un sediu comercial pentru a monitoriza când un anumit locatar vine sau pleacă. Acum ei pot recurge pur şi simplu la captura semnalelor wireless emise de contoarele de utilităţi publice aflate în interiorul clădirilor.

 

 


În Statele Unite contoarele analogice care măsoară cantitatea de apă şi gaz consumate şi consumul de energie electrică vor fi înlocuite de un sistem de citire automată de la distanţă a contorului (AMR - automated meter reading). Aproape o treime din contoarele ţării, mai mult de 40 de milioane, au fost deja modificate. Noile dispozitive, care permit economisirea timpului, difuzează datele prin unde radio la fiecare 30 de secunde, astfel încât angajaţii companiei de utilităţi le pot înregistra cu ajutorul unui receptor în timp ce merg pe jos sau conduc în zona respectivă. Doar că ei nu sunt singurii care pot intercepta aceste informaţii, afirmă Ishtiaq Rouf de la Universitatea din South Carolina din Columbia şi colegii săi.

 

Echipa de cercetători a interceptat transmisii provenite de la contoare AMR operate de companii al căror nume nu au dorit să-l menţioneze în lucrarea lor şi le-au decodificat pentru a monitoriza valorile transmise. Pentru a putea realiza acest lucru a fost nevoie de aproximativ 1000 de dolari pentru a intra în posesia echipamentelor radio open-source şi a informaţiilor disponibile prin intermediul tutorialelor on-line.

"Consider că este o ruşine faptul că acest tip de tehnologie este implementată fără nici un fel de protecţie", afirmă Klaus Kursawe, un cercetător din domeniul securităţii de la Radboud University Nijmegen din Olanda care nu a fost implicat în studiu. "Cu certitudine ştim în momentul de faţă cum putem să protejăm într-un mod corespunzător şi economic transmisiile de date realizate prin intermediul unui astfel de dispozitiv."

Imperfecţiunile sistemului de securitate ar putea fi un cadou pentru criminalii care sunt buni cunoscători ai tehnicii utilizate în domeniu. Datele transmise astfel prin radio pot fi recepţionate până la 300 de metri distanţă, iar echipa de cercetători a putut să monitorizeze aproape 500 de metri simultan. Deoarece consumul de energie scade adesea spre zero atunci când o casă este nelocuită, citirile de contoare astfel recepţionate ar putea fi folosite pentru a identifica care proprietari se află la locul de muncă sau care dintre ei sunt în vacanţă.

Există modalităţi mai uşoare de a determina dacă o casă este nelocuită, afirmă Marco Gruteser, un membru al echipei de la Universitatea Rutgers din North Brunswick, New Jersey. "Dar nu este o idee bună să permitem contoarelor să strige în gura mare că o casă este goală în timp ce departamentele de poliţie recomandă să păstrăm luminile aprinse şi căsuţa poştală goală pentru a lăsa impresia că suntem acasă."

Activitatea de cercetare a echipei a fost prezentată în cadrul Conferinţei pentru Securitatea Computerelor şi Comunicaţiilor desfăşurată în Raleigh, North Carolina şi poate fi consultată la această adresă.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Wireless meters tell snoopers when you are not home, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.