Roboti de salvareDARPA, agenţia din cadrul Departamentului Apărării al SUA responsabilă cu dezvoltarea de noi tehnologii pentru armata americană, organizează un concurs de dezvoltare de roboţi capabili de diferite operaţii în cadrul unor intervenţii în situaţii de urgenţă.

 

 

 

Competiţia organizată de DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) se desfăşoară pe mai multe direcţii, dintre care una presupune programarea softului pentru un robot umanoid deja existent, iar o alta crearea unui robot care poate avea orice formă. Câştigătorii concursului vor pleca acasă cu un premiu de 2 milioane de dolari.

 


Robotul umanoid va fi furnizat de Boston Dynamics (vezi filmul de mai sus) – aceeaşi divizie de cercetare care a creat Big Dog şi Cheetah (vezi clipurile de mai jos). Din partea competitorilor se aşteaptă programarea de roboţi care să poată executa sarcini precum: conducerea vehiculelor, căţărarea peste moloz, operarea uneltelor de putere şi controlarea maşinilor şi valvelor.


 


Robotul Big Dog

 


Robotul Cheetah


Puncte suplimentare vor fi acordate acelor roboţi care se pot comportă cât mai autonom cu putinţă, un atribut care va constitui un beneficiu considerabil în timpul unei situaţii de criză. Spre exemplu, în timpul dezastrului de la Fukushima de anul trecut, operatorii au avut dificultăţi în controlarea roboţilor şi comunicarea cu aceştia, din cauza pereţilor groşi. Un robot care ar acţiona independent ar fi în mod clar o unealtă importantă.

Pentru celelalte variante de roboţi permise în cadrul concursului, dezvoltatorilor li se va cere să creeze roboţi de salvare care să poată executa aceleaşi seturi de sarcini. Însă, spre deosebire de varianta cu roboţi umanoizi, roboţii lor pot lua orice formă sau dimensiune. Potrivit New York Times, spre exemplu, JPL (Jet Propulsion Laboratory, NASA) lucrează la un robot care are trei picioare şi un braţ.

În cadrul altor două concursuri ce vor avea loc se vor programa roboţi virtuali într-o simulare computerizată. Ceea ce va permite competitorilor din întreaga lume să participe.


Traducere realizată de Răzvan Gavrilă după pentagons-advanced-research-agency-announces-2m-contest-to-develop-rescue-robots.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.