Instantaneu de la Sala Polivantă din această dimineață

În acest weekend, 02-03.04.2022, la Sala Polivalentă se desfășoară a șasea ediție a Campionatului național de robotică, care face parte din programul FIRST Tech Challenge Romania, un program pentru elevii de liceu.

Cine participă la această competiție? În ce constă o competiție de robotică? Care sunt premiile? În ce constă proiectarea și cât costă un robot? Ce urmează după Campionatul național?


Quantum Robotics - campioana en-titre

Anul trecut competiția s-a desfășurat la finalul lunii august, find câștigată de echipa Quantum Robotics, formată din elevi de la Liceul Internațional de Informatică din București.


credit: natieprineducatie.ro

 



Echipa Quantum Robotics
credit: pagina de FB a echipei (link)


Tema competiției de anul acesta

În fiecare an competiția de robotică din conceptul FIRST Tech Challenge are o temă diferită. Mai jos puteți vedea un videoclip de câteva minute în care este prezentată pe larg tema.

Pe scurt, este vorba despre mutarea unor obiecte cât mai rapid cu putință, după reguli care par destul de complicate la o primă privire. Acestea sunt explicate în detaliu în videoclipul menționat.

Echipele de robotică au fiecare doi jucători („drivers”) care controlează și dirijează prin telecomandă roboții. Prin urmare, nu contează doar cât de bun este robotul fiecărei echipe în a executa sarcinile specifice competiției (perfecțiunea mișcărilor, fiabilitatea etc.), ci și cât de buni sunt cei care controlează robotul fiecărei echipe.

De obicei un jucător este responsabil de deplasarea robotului pe teren, iar celălalt se ocupă de operarea celorlalte sisteme ale robotului.

 



Ce premii se acordă într-o competiție de robotică?

Sunt multiple premii care se acordă la Campionatul național, în funcție de ceea ce se evaluează.

Premiul Inspire este cel mai important, fiind acordat echipelor care excelează sub toate aspectele: performanța pe terenul de jos, programare, proiectare robot, caiet tehnic, design, prezentare în fața judecătorilor, evenimente de răspândire a valorilor competiției și altele.

Mai sunt și alte premii, precum: think (proiectare și construcție robot), connect (conectarea la comunitatea locală), design (designul robotului) și altele.

Puteți citi mai multe pe pagina wikipedia dedicată competiției FIRST Tech Challenge, aici.



Echipe participante anul acesta


La campionatul din acest an participă 48 de roboți, dar numărul de echipe de robotică din România este mult mai mare, către 200.

În competiție au fost înscrise anul acesta 176 de echipe, dintre care la Campionatul Naţional participă cele mai bune 48 de echipe menționate, selectate în urma competiţiilor regionale.

Programul competiţiei presupune o fază de interviuri (parcursă deja) şi o fază de jocuri pe teren, care se desfășoară astăzi și mâine.

Două echipe au ieșit în evidență în ultimii ani. Pe de-o parte, Quantum Robotics, iar pe de alta, AutoVortex.

 

Campionatul mondial din SUA

Echipele clasate pe primele trei locuri la Campionatul național se califică pentru campionatul mondial de robotică ce se desfășoară în Houston, SUA în perioada 20-23.04.2022.

Ordinea de selectare a echipelor care vor participa la campionatul mondial ține de modul de obținere a premiilor: prima echipă, cea care ocupă locul 1 la premiul „Inspire”, a doua echipă, cea care câștigă jocurile pe teren („Winning alliance captain”), a treia echipa, cea care ocupă locul 2 la premiul „Inspire”.

 

Cât de relevantă este o asemenea competiție?

Vestea bună este că România are aproape 200 de echipe de robotică. Sigur, sunt mari diferențe între primele echipe și ultimele. Diferențele constau în finanțare, pricepere și dăruirea membrilor echipelor, capacitatea de a lucra în echipă și capacitatea de efort.

Tema competiției din acest an a fost anunțată pe 18 septembrie 2021. De atunci, a început munca. Robotul de anul trecut a fost  mutat în „arhivă”, echipele trecând la proiectarea unui nou robot, de la zero, unul care să fie adaptat la tema noii competiții.

Producerea unui robot pentru Campionatul național presupune proiectarea acestuia, achiziția a diverse componente, printarea la imprimante 3D unor piese (după proiectarea precisă), asamblarea și testarea multiplă a robotului rezultat. Adeseori robotul nu se comportă pe teren conform așteptărilor, asta însemnând că este nevoie de multiple modificări; uneori este necesară reluarea de la zero a muncii, atunci când robotul este departe de ceea ce se aștepta a se realiza.

Este, așadar, un efort considerabil să creezi un robot competitiv, iar pe lângă efortul material este necesar ca membrii echipelor să petreacă aproape zilnic multe ore pentru a se asigura că produsul lor este unul ce poate executa cu succes sarcinile presupuse de competiție.

Costul de producere a unui robot de top pentru competiția de anul acesta se apropie, cel mai probabil, de suma de 3.000 de euro. Nu am evaluat în niciun fel munca membrilor echipei, ci doar costul materialele necesare pentru producerea roboților. Cum sunt asigurate aceste fonduri? Sponsori, părinți, taxele plătite de membrii echipelor de robotică (sunt reguli diferite de la echipă la echipă).

Numărul de ore necesare pentru producerea robotului se numără în sute.

Membrii echipelor de robotică, înalt specializați, au capacitatea de a scrie cod, de a proiecta componente și, în final, de a pune totul într-un produs funcțional. Este o activitate complexă, pentru care ai nevoie de minți luminate și dedicație. Probabil ar fi util dacă statul s-ar implica prin finanțarea acestui domeniu.

Liceenii care sunt parte din echipele de robotică, după terminarea liceului, se mută la diverse facultăți, iar această experiență și cunoaștere, în multe cazuri se pierde...


Cum arată o competiție de robotică?

Secvențe din Campionatul național de anul trecut pot fi urmărite mai jos.

Înregistrarea este de mai multe ore, de aceea vă recomand să mergeți la 6:54, unde încep semifinalele competiției.






Surse: Agerpres, QuantumRobotics, NațiePrinEducație

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.