Pe 11 august a.c. în orașul Siracuza, un oraș de pe coasta insulei italiene Sicilia, s-a înregistrat temperatura de 48,8 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în Europa. Cea mai ridicată temperatură până la această măsurătoare era de „doar” 48 °C, în Atena în 1977.

Pentru a fi oficial cea mai ridicată temperatură europeană (un record nu neapărat de invidiat...), Organizația Mondială Meteorologică trebuie să valideze rezultatul.

Italia, dar și alte țări precum Grecia, Algeria sau Turcia, se confruntă în această perioadă cu incendii multiple devastatoare. În Italia doar, din 15 iunie a.c. pompierii au trebuit să intervină pentru circa 45 de mii de incendii (comparat cu 26 de mii în vara lui 2020).

Cauza valului de căldură teribil din Italia este un anticiclon denumit Lucifer de presa italiană.

|→ Un anticiclon reprezintă regiuni ale atmosferei cu presiune mare pe suprafața orizontală sau cu înălțime geopotențială mare pe suprafețele izobarice (cu aceeași presiune), de forme circulare sau alungite, în jurul cărora circulația aerului se face în sensul acelor de ceasornic în emisfera nordică și invers în cea sudică; originea lor este dată de răciri intense ale uscatului (Anticiclonul Siberian) sau de aria descendentă caldă a celulelor Hadley spre tropice,  unde  reprezintă  formațiuni  semipermanente  (Anticiclonul  Azorelor); stabilitatea  mare  a  maselor  de  aer  anticiclonale  asigură situaţii de  vreme  stabilă, caldă sau rece, cu cer senin (sursa).  ←|


Alte recorduri de temperatură din România și restul lumii

În România s-au consemnat următoarele extreme:
cea mai ridicată temperatură: 44,5 °C, Ion Sion, jud. Brăila, 10 august 1951
cea mai scăzută temperatură: -38,5 °C, Bod, jud. Brașov, 25 ianuarie 1942.


Cea mai ridicată temperatura de pe Terra

Cea mai ridicată temperatură confirmată a fost de 54,0 °C, înregistrată la 20 iunie 2013 în Valea Morții din California, SUA. Aceeași temperatură a fost înregistrată ulterior și în Mitribah, Kuweit, la 21 iulie 2016.

În afara acestor înregistrări confirmate există date conform cărora la Furnace Creek Ranch din California, situată în deșertul Valea Morții în Statele Unite, s-ar fi înregistrat 56,7° C la 10 iulie 1913, dar datele sunt disputate astăzi, invocându-se erori de măsurătoare.

Alte recorduri:
cele mai multe zile consecutive de peste 48,9 °C: 43 zile; Valea Morții, California, din 6 iulie până la 17 august 1917.
cea mai mare temperatură naturală la sol: 93,9 °C (201,0 °F), în Valea Morții, California, 15 iulie 1972.
cea mai mare temperatură lunară medie: 42,3 °C, în Valea Morții, California, luna iulie 2018.


Cea mai scăzută temperatură de pe Terra

Cea mai scăzută temperatură naturală de pe Pământ înregistrată direct la nivelul solului este de −89,2 °C, fiind măsurată la 21 iulie 1983 la stația sovietică Vostok din Antarctica.

 

 

Credit imagine: UK Meteo Office

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.