Salman Khan Salman Khan, pe numele său complet, Salman Amin “Sal” Khan este un tânăr originar din  New Orleans, Lousiana (n-ai zice), care va împlini în octombrie a.c. 37 de ani. A absolvit MIT cu diplomă în inginerie, ştiinţa computerelor şi matematică.

 

 

Ulterior, ajunge la Harvard Business School de unde face rost de un MBA. Cu toate aceste documente ce atestă o educaţie formală superioară îşi găseşte un job “bun” ca analist pe fonduri de investiţii. Doar că în anul 2004, oferind meditaţii la matematică verişoarei sale, l-a pocnit o idee în moalele capului său, nişte pasarele i-au poposit pe arborii dendritici, vezi bine, antrenaţi de un MBA. Ce crezi că i-au cântat pasarelele? Să ofere lecţii cu ajutorul unui site, astfel încât şi alţi copii, nu doar verişoara lui, să beneficieze de acestea.

Exact aşa a început totul, doi ani mai târziu, cu lecţii postate pe youtube.com, urmând ca, ulterior, Khan să înfiinţeze Khan Academy. Evenimentul se va întâmpla în 2006, când Khan Academy este lansată ca organizaţie non-profit care oferă lecţii gratuite pe o varietate de subiecte. În 2009, Khan renunţa la jobul sau de analist de fonduri pentru a dezvolta mai multe clipuri video pentru elevi şi studenţi de toate vârstele.

În câţiva ani filmuleţele sale educative ating cota de 250 milioane de vizionări. Marele Bill Gates îşi învaţă copiii apelând la clipurile lui Khan şi tot Bill Gates îl invită pe S. Khan la un TED Talk. Bănuiesc că ai înţeles ce impact mediatic a avut declaraţia lui Bill Gates, care nu rămâne doar o declaraţie de bun augur, ci se concretizează într-o finanţare susţinută prin intermediul Fundaţiei Bill&Melinda Gates.

În 2009, Khan Academy primeşte un premiu pentru educaţie din partea Microsoft. Iar în 2010, ghici ce surpriză, din partea companiei Google primeşte 2 milioane de dolari ca să dezvolte multe alte lecţii care să fie oferite în cele mai răspândite limbi de pe planetă (probabil, şi în limba chineză?). În prezent, Khan Academy oferă peste 4.000 de clipuri video – lecţii pe o varietate de subiecte.

Simple, clare, concise, practice şi relaxante sunt epitetele prin care pot descrie filmuleţele lui Khan. Indianul nu-şi propune decât un obiectiv modest şi anume acela de a revoluţiona sistemul educaţional cu ajutorul tehnologiei. Practic, el este unul dintre pionierii unui nou format în educaţie, care se pare că deja este implementat pe ici-colo de unii profesori/educatori curajoşi. Acesta e şi cazul lui Kami Thordarson, o profesoară într-o şcoală publică din Los Altos, California.

Te întrebi cumva, când şi la noi? Păi, stai să vezi, când vom înţelege că smartphone-ul (la care suntem primii) poate fi utilizat inteligent, nu doar pentru jocuri ce induc stări hipnotice. Khan Academy este listata de BBC ca una dintre”best educaţional apps”. Iar când alţii vor pricepe că sistemul de învăţământ necesită o revoluţie, nu reforme personalizate după un ministru sau altul. Impresia mea este că generaţiile actuale de studenţi sunt fie slab pregătite, fie plictisite de orice fel de activitate de învăţare. Pe bună dreptate, dacă eşti student cum poţi rezista timp de 90 de minute la o prelegere? Apoi, alte 90 de minute! Să taci chitic, în principiu, şi să asculţi şi să notezi după dictarea unui “dinozaur” care nu permite interacţiuni libere, opinii, întreruperi, întrebări.

Nu putem oferi atenţie decât în reprize de 10-15 minute în medie, o durată în care glucoza e consumată la o rata metabolica înaltă, bănuiesc eu, din moment ce creierul tău prelucrează informaţii abstracte. Ce muşchi de voinţă trebuie să ai! O prelegere, dacă e să ţinem cont de dovezile ştiinţifice, ar putea dura cel mult 20 de minute. E doar un aspect din multe altele de care nimeni nu vrea să ţină cont în ceea ce se cheamă educaţie. Este uimitor când înţelegi că activitatea educaţională nu e fundamentată pe dovezile ştiinţifice oferite de cercetările asupra funcţionarii cerebrale din ultimii 20 – 30 de ani. Un fel de Flintstone care are maşină, dar pe care o accelerează dând rapid din picioare!

Ca să faci propria ta evaluare, te invit să urmăreşti o lecţie despre cum funcţionează evoluţia şi selecţia naturală: Khan Academy. Sunt aproape sigur că vei înţelege selecţia naturală, dacă nu s-a întâmplat până la această oră. Şi, mai mult, îţi va fi limpede, dacă ai unele dubii, de ce este superfluă o posibilă intervenţie supranaturală (divină). Enjoy!


Scientia.ro a iniţiat un proiect asemănător, urcând deja o serie de videoclipuri dedicate matematicii mentale.
Dar aceste proiect nu se poate realiza decât cu ajutorul voluntarilor.
Pentru mai multe detalii, citeşte aici:
Academia Scientia


Articol preluat de pe blogul SasSeramis, cu acordul autorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.