Disc fonografÎn ultima jumătate de secol, oamenii au trimis sonde spaţiale în sistemul solar şi dincolo de el. Am învăţat enorm despre alte planete, alte stele şi ce ar trebui să luăm cu noi pentru a întemeia o colonie departe de Pământ. Dar am şi pierdut timp cu prostii.

 

 

 

Alături de obiectele minunate trimise în spaţiu, au fost şi câteva ciudăţenii. Iată cele mai memorabile:       

1. Discul de aur  Voyager, 1977

Discuri fonograf

Este vorba despre discurile de picup cu înregistrări de pe Voyager 1 şi 2. Ele conţin 116 imagini analogice, sunete naturale de pe Pământ, felicitări în 55 de limbi şi înregistrarea unui mesaj din partea lui Jimmy Carter şi a secretarului general al ONU, Kurt Waldheim.
(Foto via Wikimedia Commons)

 




2. Astronautul care s-a sacrificat în slujba umanităţii, de Paul Van Hoeydonck, 1971

Om aluminiu Lună

Statueta de 3 ţoli lungime din aluminiu se află pe Lună, aşezată acolo de echipajul de pe Apollo 15, la 1 august 1971. Este dedicată memoriei astronauţilor şi cosmonauţilor morţi în timpul misiunilor. Placa memorială de lângă statuetă conţine o listă cu 14 persoane care au murit (8 americani şi 6 sovietici). Doar jumătate din ei au murit de fapt, în nave spaţiale (3 dintre ei în Apollo 1 care a luat foc şi 4 în eşecul presurizării navei Soyuz 11 la reîntoarcere) cinci dintre ei au murit într-un accident aviatic, un astronaut într-un accident auto şi un cosmonaut de boală. 
(Foto via NASA Digital Archive şi Vlaams Parlement)

3. O fotografie de familie pe Lună, 1972

Poză familie Lună

Charles Duke a fost pilotul modulului lunar  Apollo 16 şi în acelaşi timp cea mai tânără persoană care a păşit pe Lună, la 37 de ani. Înainte de-a părăsi satelitul natural, el a lăsat o fotografie a familiei sale pe suprafaţa lunară.
(Foto via Charles Duke şi Wikimedia Commons)

4. Timbre pe Apollo 15

Cărţi poştale Lună

 

Echipajul de pe Apollo 15 au dus în spaţiu 385 de cărţi poştale, s-au întors şi le-au vândut. Unele cu autografe de la echipă, altele fără.
(Foto via CollectSpace)

5. Golf pe Lună, 1971

Golf pe Lună

Alan Shepard a lovit două mingi de golf înainte ca Apollo 14 să decoleze de pe Lună, în data de 6 februarie 1971.   (Foto via Iconic Photos)

6. Operaţiunea PARIS: Avioane de hârtie lansate în spaţiu, 2010

Avion hârtie spaţiu

O echipă britanică (Steve Daniels, John Oates și Lester Hains) a conceput un avion confecţionat din fâşii de hârtie, cu o deschidere a aripilor de 3 picioare şi l-a trimis în spaţiu cu un balon umplut cu heliu. A mers 90 000 de picioare înainte ca balonul să se spargă. Au plătit 12 500$ pentru această distracţie. 
(Foto via The Register)

7. Cartea Sufletului (Ruhnama) şi un steag turkmen pe sateliţii japonezi, 2001

Cartea Sufletului

Cartea Sufletului (Ruhnama) scrisă de fostul preşedinte al Turkmeniei, Saparmurat Niyazov (de fapt un dictator cu cultul personalităţii) şi un steag turkmen au fost incluse între obiectele purtate de doi sateliţi japonezi. Ruhnama este un ghid spiritual pentru poporul turkmen. Capsulele sateliţilor se vor întoarce în jurul anului 2151.
(Foto via Wikimedia Commons)

8. Omul Lego cu drapelul canadian, 2013

Omul Lego canadian

În ianuarie 2013, doi adolescenţi canadieni au trimis în spaţiu un legonaut cu un balon cu heliu. Balonul a atins o altitudine de 80 000 picioare (24,5 km). Matthew Ho şi Asad Muhammad (ambii de doar 17 ani) au folosit patru camere digitale vechi, cumpărate de pe site-ul Craigslist, pentru preţul total de 400$. Omul Lego a fost amplasat pe o cutie din polistiren alături de camerele digitale şi o unitate GPS. Mai multe fotografii din călătorie se pot vedea pe Omul Lego de pe facebook-ul spaţial.
(Foto via Lego Man In Space/Facebook)

9. Sabia cu laser originară a lui Luke pe naveta spaţială Discovery, 2007

Sabie laser

Sabia cu laser originară folosită de Luke Skywalker în episodul VI al filmului „Războiul Stelelor: Întoarcerea lui Jedi” a inspirat misiunea STS-120 (Discovery) din 2007. Chewbacca a purtat arma legendară de la Aeroportul Internaţional din Oakland la Houston, unde era aşteptat de soldaţii Stormtroopers, robotul  R2-D2 şi alte notabilități.      
(Foto via NASA şi Star Wars Blog/Flickr)


10. Steguri de start pentru cursele auto NASCAR (Association for Stock Car Auto Racing) (Foto via NASA)




Traducere de Mircea Ştefan Moldovan după things-that-humans-have-sent-into-space

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.