O companie engleză, Caristo, creată de cardiologi de la Universitatea Oxford, promite să prezică riscul de infarct miocardic cu ani înainte ca acesta să se producă, asigurând astfel un bun instrument de prevenție. Tehnica nouă de investigație propusă de cercetători presupune detectarea cu mare precizie a inflamației coronariene (din vasele majore care alimentează inima cu sânge).

Boala arterială coronariană (BAC) sau cardiopatia ischemică este cel mai mare „ucigaș” din lume (în România afecţiunile cardiovasculare au reprezentat cea mai importantă cauză de moarte neviolentă în 2019, 58%), dar adesea trece neobservată până când este prea târziu.

Cardiopatia ischemică apare atunci când arterele coronare, care alimentează inima cu sânge, oxigen și substanțe nutritive, sunt afectate. Depozitele de colesterol de la nivelul arterelor și inflamația sunt, de regulă, principalele responsabile de boala arterială coronariană.

Când se formează placa pe arterele coronare, acestea se îngustează, reducând fluxul de sânge către inimă. Fluxul de sânge scăzut poate să provoace durere în piept (angina) sau dificultăți de respirație. Un blocaj complet poate provoca infarct miocardic.

Printre principalele cauze ale acestei afecțiuni sunt legate de stilul de viață (nutriție și nivelul de activitate fizică). Cu alte cuvinte, vorbim despre: fumat, nivelul ridicat de colesterol (generat în special de alimentația deficitară), diabet, sedentarism sau hipertensiunea arterială.

De zeci de ani, cardiologii știu că inflamația este procesul cheie asociat cu dezvoltarea cardiopatiei ischemice și ruperea plăcii; dar aceasta nu este detectabilă cu testele de diagnostic curente, care urmăresc identificarea nivelului  e îngustare a arterelor coronare și impactul asupra fluxului sanguin. Dar circa două treimi dintre infarcturi au loc în contextul în care arterele nu sunt îngustate semnificativ înainte ca o ruptură de placă să provoace infarctul.

Caristo susține că a creat o tehnologie care detectează și cuantifică inflamația în cadrul scanărilor de rutină (tomografie computerizată, CT). Prin combinarea datelor privind inflamația arterelor coronare cu alți factori de risc s-ar putea prezice riscul individual de infarct cu ani în avans.

Tehnologia Caristo permite detectarea inflamației înainte ca îngustarea arterelor să fi avut loc, ajutând astfel la aplicarea unor măsuri de prevenire a evoluției bolii.

 


Imagine arteră sănătoasă (stânga) și arteră inflamată (dreapta)

Această tehnică dezvoltată de Caristo a fost deja testată pe mii de pacienți și este considerată extrem de precisă.

Site-ul Caristo poate fi accesat aici.

Credit informații și imagini: caristo.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.