Ziua de azi în știință și tehnologie:

În 1778 a decedat Carolus (Carl) Linnaeus (cunoscut și sub numele de Carl von Linné), botanist suedez (n. 1707), autorul lucrării „Systema naturae”, apărute în 1735, în care Linné clasifică omul în ordinul primatelor, îl denumește Homo sapiens și îl așează alături de antropomorfe. Linné clasifică omul în patru rase, fiecare cu trăsături și temperamente diferite: Homo europeus, Homo americanus, Homo asiaticus și Homo africanus. Ba a introdus chiar și o rasă numită Homo Monstrosus, referindu-se la pitici din Alpi şi la uriaşii din Patagonia, a căror inexistenţă a fost cu adevărat stabilită abia la sfârşitul sec XVIII. Linnaeus a stabilit o clasificare biologică riguroasă a animalelor, folosind un sistem uniform de clasificare, denumind animalele după gen și specie. Clasificarea acestuia, cu modificări ulterioare, este încă în uz astăzi, deși biologii au stabilit și alte metode de clasificare, mai precise. A luat numele de Carl von Linné în 1761, după ce a fost făcut nobil suedez.
→ Mai multe despre Linné aici.

În 1863, în Londra, s-a deschis prima cale ferată subterană din lume (Linia metropolitană, între Paddington și Farringdon, cu o lungime de 6,5 km), primul pas spre faimoasa rețea de metrou din capitala Angliei. Locomotiva, desigur, era una pe aburi, trăgând patru vagoane. Circa 30 de mii de călători au folosit-o în prima zi. Linia avea 7 stații, iar călătoria dura 33 de minute. Ideea unei linii subterane a venit ca urmare a aglomerației de la suprafață din Londra.

În 1946 Armata americană a testat un radar trimițând unde electromagnetice către Lună, în cadrul proiectului Diana. După zece zile au fost recepționate primele semnale reflectate de la Lună. A fost prima încercare de a folosi undele radar pentru a identifica un alt corp cosmic, experimentul marcând începutul astronomiei radar. De asemenea, a inițiat practica de a numi proiectele cosmice după zei romani (Diana fiind zeița vânătorii, a animalelor sălbatice, a fertilității, dar și a Lunii la romani).

În 1947 Universitatea Stanford a anunțat că, după 3 ani de cercetare, a reușit să izoleze virusul poliomielitei. Virusul a fost obținut prin purificarea pudrei de creier și măduva spinării de la șobolani infectați cu virusul.



Alte evenimente din istorie:

În 1475 a avut loc bătălia de la Podul Înalt, în care Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, a zdrobit armatele otomane conduse de Suleiman Pașa.

În 1920 a intrat în vigoare Tratatul de la Versailles, punând capăt oficial Primului Război Mondial.

În 1946 a fost ținută prima Adunare generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Londra, cu 51 de state participante.


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.