Taurina, un aminoacid care se găsește în unele alimente și care este produs și de organismul uman, s-a dovedit că încetinește îmbătrânirea la animale atunci când este administrată ca supliment, ceea ce a condus la ideea că ar putea fi un tratament promițător împotriva îmbătrânirii la oameni.
Taurina are multe roluri în organismul sănătos, fiind un component esențial al sărurilor biliare — compuși produși de ficat care ajută la digestia grăsimilor — și contribuind la creșterea rezervei de antioxidanți a organismului, precum și la formarea unor proteine-cheie în mitocondrii, „centralele energetice” ale celulelor.
Noul studiu a inclus date de la peste 740 de participanți din Studiul Longitudinal Baltimore asupra îmbătrânirii, cu vârste cuprinse între 26 și 100 de ani. De asemenea, au fost incluse date de la peste 70 de persoane cu vârste între 20 și 85 de ani din Studiul asupra îmbătrânirii din Insulele Baleare, desfășurat în Mallorca, precum și de la aproximativ 160 de persoane cu vârste între 20 și 68 de ani din cohorta Predictive Medicine Research din Atlanta. Echipa a analizat, de asemenea, sânge provenit de la macaci rhesus (Macaca mulatta), cu vârste între 3 și 32 de ani, și sânge de la șoareci de laborator cu vârste între 9 și 27 de luni, acoperind aproximativ perioada de la maturitatea reproductivă până la bătrânețe și moarte.
În majoritatea acestor cohorte, taurina a prezentat o creștere odată cu vârsta.
Cercetătorii au investigat, de asemenea, dacă nivelurile de taurină au vreo asociere cu indicatori de sănătate care se modifică odată cu vârsta, cum ar fi forța musculară. Însă corelațiile identificate au fost inconsistente în cadrul și între cohorte.
Concluzia principală a studiului este că un declin al taurinei nu este o caracteristică universală a îmbătrânirii. Deocamdată nu există dovezi clinice care să susțină administrarea de taurină în scopuri anti-îmbătrânire.
Sursa: LiveScience
