Energia geotermală este energia generată de Pământ şi care ia diferite forme de manifestare: izvoare subterane fierbinţi, vulcani, geyseri şi alte fenomene geologice. Această energie este generată ca urmare a temperaturii extrem de ridicate din zona centrală a Terrei, care poate ajunge până aproape 7 mii de grade Celsius.



Acolo unde captarea energiei geotermale se justifică din punct de vedere economic, aceasta este folosită pentru încălzirea locuinţelor. Sunt astăzi mai mult de 20 de ţări care utilizează energia geotermală astfel, ca Islanda, Noua Zeelandă, Japonia ori SUA. Cea mai mai mare complex geotermal este în Geysers, SUA, care constă din 22 de staţii şi care deserveşte 720 de mii de locuinţe.

Cea mai veche instalaţie de captare a energiei geotermale este în Larderello, Italia, care datează din 1904 şi este încă funcţională.


România are potenţial în ce priveşte utilizarea energiei geotermale. Beiuşul, de exemplu, este  încălzit în prezent cu ajutorul resurselor geotermale. După ce în 1995 – 1996 s-a stabilit existenţa unui zăcământ  de apă geotermală la peste 2.500 de metri adâncime, cu bani europeni şi cu ajutor islandez şi german acest zăcământ a început să fie exploatat pentru încălzirea locuinţelor şi a instituţiilor din oraş.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.