Hârtia igienică e un lucru ciudat. În ciuda faptului că o folosim zilnic ca să curăţăm una din cele mai sensibile părţi ale corpului, ne gândim foarte puţin de unde provine sau cum este realizată. Că tot veni vorba, v-ar putea surprinde să aflaţi că hârtia igienică a fost folosită în mod regulat în Statele Unite de-abia de la începutul secolului al XX-lea şi chiar şi mai târziu în multe alte ţări.

 



În SUA, hârtia igienică de o culoare asortată cu decoraţiunea din baie era ultimul răcnet la jumătatea secolului al XX-lea, popularitatea ei atingându-şi apogeul în anii '70 şi scăzând apoi treptat până în ziua de azi, când, în afara cazului vreunui magazin de cadouri amuzante, ţi-ar fi greu să găseşti o rolă de hârtie colorată. Deci, de ce stau lucrurile aşa?

Există mai multe motive, dar una din principalele cauze pentru care hârtia igienică este albă e aceeaşi cu motivul pentru care majoritatea toaletelor sunt albe – hârtia igienică albă pare pur şi simplu mai curată decât varianta ei maronie naturală dinaintea decolorării. Dacă hârtia igienică ar avea culoarea ei maronie iniţială, la nivel pur estetic, aţi folosi-o? Sau, mai bine spus, aţi prefera-o în locul variantei albe? Părerea generală printre producătorii de hârtie igienică, cum ar fi Kimberly-Clark, care s-a aplecat asupra acestei chestiuni, este că oamenii o aleg în mod constant pe cea albă. Probabil că au făcut studii de piaţă ample ca să confirme această idee, dar, chiar şi fără acces la acele studii, e un lucru de bun-simţ.

Acestea fiind spuse, există şi alţi factori în joc. Pentru început, albul nu este doar o alegere estetică - albul hârtiei igienice este obţinut de obicei prin albirea ei, iar asta o poate face mult mai fină. De ce? Prin procesul de albire se poate elimina lignina, un polimer din lemn care funcţionează într-o oarecare măsură ca un „lipici”, care ţine fibrele strâns legate şi conferă copacului rigiditate. Aşa cum a spus doctorul Hou-Min Chang de la Universitatea de Stat din Raleigh, Carolina de Nord, „fără lignină, un copac ar putea creşte doar până pe la 1,8 m”.

Pe lângă faptul că o face mai fină, îndepărtarea ligninei conferă şi o durabilitate semnificativ mai mare hârtiei. De exemplu, dacă aţi văzut vreodată un ziar vechi, poate că aţi observat că hârtia a început să se îngălbenească odată cu trecerea timpului; această îngălbenire este cauzată de prezenţa ligninei în ziar. Evident că o hârtie igienică de tipul celei care se îngălbeneşte în timp, mai ales în mod neuniform, n-o să „zboare” de pe rafturi.

Deci acesta e în parte motivul pentru care producătorii de hârtie igienică o albesc de la bun început, dar de ce nu este ea totuşi colorată în multe alte ţări? Există o mulţime de motive, de la impactul vopselelor asupra mediului, posibilitatea de a irita pielea anumitor oameni şi alţi factori negativi asupra sănătăţii, până la durata crescută de descompunere a hârtiei igienice, care constituie o problemă mai ales atunci când se foloseşte un sistem septic.

Desigur că lucruri precum impactul asupra mediului sau potenţialele probleme de sănătate nu i-au împiedicat niciodată să albească hârtia igienică de la bun început sau să-i adauge multe alte substanţe chimice pentru a spori atributele sale dezirabile, care prezintă multe din aceleaşi dezavantaje. De asemenea, nu a împiedicat companiile să adauge asemenea vopsele altor produse, dacă asta creşte vânzările, în ciuda oricărui efect negativ.

Aşadar, deşi aceştia sunt cu siguranţă factori în favoarea renunţării la vopsea, motivul principal e legat mai mult de costul suplimentar. Pentru a-l compensa, producătorii ar trebui să ceară puţin mai mult pe varianta colorată. Dar, cum oamenii din ziua de azi deja preferă în general hârtia albă, costul suplimentar probabil că nu îi va face pe consumatori să cumpere mai mult, dacă nu se foloseşte o campanie de marketing foarte ingenioasă. Dar, chiar şi pentru un astfel de produs, ar fi o mutare riscantă dacă hârtia colorată n-ar fi cu adevărat superioară celei albă. Deci, punând totul cap la cap, ajungi la concluzia că nu există un stimulent suficient pentru ca producătorii de hârtie igienică să fabrice o asemenea alternativă la varietatea albă standard de acum.

Date suplimentare:
>>   Aproximativ 10 milioane de copaci pe an sunt folosiţi pentru a realiza rezerva de hârtie igienică a lumii. Oamenii din Statele Unite folosesc în medie cu 50% mai multă hârtie igienică de persoană în comparaţie cu alte naţiuni occidentale, în mare parte din cauza reticenţei americanilor când vine vorba de adoptarea sistemelor de spălare cu apă, cum ar fi bideurile.
>>   Datorită grijii pentru mediu, nu toţi fabricanţii folosesc acelaşi proces de albire. De exemplu, Seventh Generation susţine că lignina nu constituie o problemă pentru ei deoarece hârtia lor este fabricată în proporţie de 100% din produse reciclate. Acestea fiind spuse, ei tot trebuie să mai albească puţin hârtia igienică pentru a-i da o culoare mai uniformă. Aceştia o albesc folosind peroxid de hidrogen şi hidrosulfat de sodiu, nu clorul mai puţin prietenos cu mediul pe care îl utilizează mulţi alţi producători.



Traducere de Ana Dumitrache după toilet-paper-always-white

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.