GreciaÎngrijirea medicală nu este singura nevoie presantă din Grecia, după cum arată înmulţirea numărului de cantine pentru cei aflaţi în dificultate din Atena. Cu finanţe extrem de reduse, care sunt serviciile publice care ar trebui prioritizate de guvernul grec?

 

 

Cum să previi un dezastru umanitar

Perspectivele financiare pe termen lung nu sunt încurajatoare în cazul Greciei. Ce servicii publice ar trebui să prioritizeze această ţară?

 

“Ar trebui să fie evident faptul că trebuie să te focalizezi pe serviciile de sănătate, dar, de asemenea, şcoli şi ajutoare sociale”, spune David Hall, director al Departamentului de Cercetare Internaţională a Serviciilor Publice de la Universitatea Greenwich din Londra. “Ele sunt elemente cheie pentru supravieţuire. Dacă nu le susţii, oamenii vor suferi în moduri extrem de evidente.”

Hall spune că sprijinul pentru educaţie este vital pentru a evita descalificarea forţei de muncă, care ar prelungi criza făcând ca investiţiile în noi industrii să fie chiar şi mai puţin probabile.

 

Acordarea de ajutoare sociale celor lipsiţi de un loc de muncă este, de asemenea, critică, spune el. Pe lângă eliminarea sărăciei, banii din ajutoarele sociale sunt reciclaţi în economie, având în vedere faptul că oamenii devin din ce în ce mai săraci şi cheltuiesc tot ce au pe lucruri esenţiale. Prin contrast, reducerile de taxe pot redirecţiona fondurile în alte părţi. Hall arată că, în 2008, mai puţin de o treime din banii rezultaţi ca urmare a reducerilor de taxe din Statele Unite au fost reintroduşi în economie – restul fiind economisiţi sau folosiţi pentru a plăti datorii.

Din păcate, Grecia are în prezent un serviciu de bunăstare socială minimal ca urmare a faptului că fondurile pentru ajutoarele sociale sunt înghiţite de pensiile din sectorul public, lăsându-i în grija reţelelor familiale extinse pe cei lipsiţi de un loc de muncă, spune Kevin Featherstone, director al Observatorului Elen de la London School of Economics. “Dacă îţi doreşti să porneşti din nou la drum, vei începe prin prioritizarea ajutoarelor sociale pentru cei lipsiţi de un loc de muncă şi vei încerca să te transformi într-o formă de stat al bunăstării sociale”, spune el.

Dar pentru atingerea acestui obiectiv ar fi necesară renunţarea la cultura clientelismului şi a favorurilor politice, spune Featherstone. “Statul grec este în mare parte disfuncţional, cu o slabă coordonare între ministere şi o slabă colectare şi schimb de informaţii pe baza cărora să se facă o prioritizare a deciziilor.”

Guvernul care şi-a asumat puterea în Grecia după alegerile de pe 17 iunie are oportunitatea de a contura calea de urmat, dar poate că ar trebui să se uite şi la evenimentele din trecut. După prăbuşirea economiei argentiniene în 2001, guvernul a intrat în incapacitate de plată a datoriilor şi şi-a devalorizat moneda, înainte de creşterea cheltuielilor publice de la 14 la sută din produsul intern brut în 2003 la 25 la sută din produsul intern brut în 2010. Fondurile au fost folosite pentru construirea de noi locuinţe, modernizarea transportului public şi investiţii în salariul minim, pensii şi ajutoare sociale pentru copii. În acea perioadă, economia a crescut cu 6 procente pe an, iar în 2011 ajunsese la 8 procente.

După prăbuşirea economică din 2008, Islanda a redus cheltuielile publice cu 12 procente, dar a prioritizat şi a extins finanţarea pensiilor, bunăstării sociale şi a ajutoarelor pentru copii. Până în 2011, şomajul se redusese, iar economia începuse o revenire anemică.

În timpuri de criză, deschiderea baierelor pungii pentru a cheltui pe ajutoare sociale poate fi descurajant – şi nepopular din punct de vedere politic. Dar după cum arată şi istoria, ar putea pune cele mai sigure fundaţii pentru creştere economică.

Eliminarea Greciei din zona euro. Riscuri

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Greek crisis, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Alexandru Hutupanu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.