CristaleUnele dintre cele mai râvnite şi mai scumpe resurse naturale de pe pământ sunt cristalele. Acestea se găsesc sub diferite forme şi au o varietate mare de culori. Se folosesc în industrie sau la confecţionarea bijuteriilor. În continuare, 10 curiozităţi despre cristale.

 

 

1.    Cristalele sunt mase omogene, cu o structură internă tridimensională, care se repetă, formând sisteme de cristalizare – din atomi şi molecule.

2.    Zirconiul, un mineral, se poate cristaliza în sistem tetragonal – rezultând astfel cristalul de zirconiu, cel mai vechi cristal de pe Pământ. El a fost găsit în munţii din Australia, cu o vechime estimată la 4,4 miliarde de ani. Se foloseşte ca înlocuitor pentru diamante, atât în industrie, cât şi la bijuterii.

3.    Cele mai mari cristale de pe Pământ se găsesc în Mexic. Aflate la peste 300 de metri sub pământ, unele dintre cristale au 12 m lungime şi peste 2 m în diametru. Un astfel de cristal poate cântări până la 55 de tone.

4.    Există cristale radioactive: autunitul. Acesta conţine uraniu în structura sa. Este un mineral destul de comun şi este folosit în centralele nucleare. Poate fi exploatat pentru extragerea uraniului.

5.    Apa cristalizată formează fulgii de zăpadă. Dar, în timpul coborârii pe sol, atrage diverse substanţe din atmosferă, de obicei poluanţi. Astfel, deşi este albă, zăpada poate fi toxică pentru noi.



6.    Nisipul provine din erodarea altor roci, minerale sau cristale. Componentul principal din nisip este cuarţul. În lume există doar două plaje cu nisip verde. Şi nu sunt vopsite sau poluate de substanţe chimice. Culoarea se datorează activităţii vulcanice din zonă, fiind dată de cristale. Una dintre plaje, este în Hawaii, plaja Papakolea.

7.    NaCl cristalizat formează sarea. Este una dintre cele mai abundente resurse de pe glob. Dacă oceanele s-ar evapora, în urma lor ar rămâne peste 6 milioane de metri cubi de sare.

8.    Diamantul Cullinan este cel mai mare diamant descoperit vreodată. Avea 3106 de carate şi aproape 700 de grame. A fost descoperit într-o exploatare din Africa de Sud, în 1905, dar din păcate, astăzi nu mai poate fi admirat, deoarece a fost tăiat în peste o sută de bucăţi. Una dintre bucăţi face parte din tezaurul Angliei; pe sceptrul regal există un diamant Cullinan de 530 de carate.

9.    Diamantele sunt o resursă rară pe glob, dar un diamant albastru este şi mai rar. Diamantele albastre au această culoare deoarece, când au apărut, printre structura tridimensională din atomi de carbon s-au întrepătruns şi atomi de bor. Preţul unui astfel de exemplar este foarte ridicat.

10.    Toate diamantele au asociată o unitate de măsură specifică. E vorba despre carat, noţiune diferită de cea omonimă folosită când se vorbeşte despre puritatea aurului. Caratele unui diamant oferă date despre greutatea sa. Cu cât va fi mai greu, cu atât va avea mai multe carate, deci şi un preţ mai ridicat. Un carat este echivalentul unui diamant de 200 de mg.



Bibliografie:
http://discovermagazine.com/2011/may/05-things-you-didnt-know-about-crystals
http://www.robbybubble.ro/articles/curiozitati-nisipurile-colorate.php
http://ro.wikipedia.org/wiki/Nisip
http://curiozitatidinlumeacristalelor.blogspot.com/

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.