Penelope CruzPe 23 februarie au fost decernate premiile Oscar. Filmul câştigător este "Slumdog Millionaire", regizat de Danny Boyle. Citiţi în acest articol povestea emoţionantă a filmului, precum şi despre celelalte secţiuni importante ale Oscarului, unde câştigători au fost actori ca Sean Penn ori Penélope Cruz.

 

PREMIUL OSCAR PENTRU CEL MAI BUN FILM - SLUMDOG MILLIONAIRE

SlumdogLa categoria “Cel mai bun film”, la care au mai fost nominalizate şi peliculele “Strania poveste a lui Benjamin Button”, “Frost/Nixon”, “Milk” şi “The reader”, premiul i-a revenit, conform previziunilor, filmului Slumdog millionaire, regizat de Danny Boyle în colaborare cu Loveleen Tandan.

Pelicula care a câştigat pe 23 februarie 2009 mult râvnita statuetă acordată de membrii Academiei Americane de Film pune în scenă povestea lui Jamal Malik, un tânăr de 18 ani originar din mahalalele Mumbay-ului, care ajunge la doar un răspuns distanţă de a câştiga premiul maxim în cadrul versiunii indiene a show-ului televizat “Vrei sa fii miliardar?”.

La un singur pas de premiul cel mare, seria extraordinară de răspunsuri a lui Jamal este întreruptă de binecunoscutul semnal sonor care anunţă terminarea timpului de emisie, continuarea  amânându-se pentru seara următoare. Numai că organizatorii show-ului  îl dau pe Jamal pe mâna poliţiei, suspectându-l că ar fi trişat. Cum ar putea un orfan crescut în mahalalele din Mumbay să aibă cunoştinţe atât de solide?


Ceea ce urmează este o noapte de interogatoriu, pe care Boyle alege să o prezinte în paralel cu alte două planuri ale acţiunii: explicaţiile pe care Jamal le oferă la sediul politiei se împletesc cu imagini din viaţa lui Malik, scene cutremurătoare care au marcat viaţa copilului şi adolescentului şi care i-au oferit, după o serie de coincidenţe uluitoare, răspunsurile la întrebările din concurs. Fiecare capitol important al vieţii lui Jamal se învârteşte în jurul unei amintiri foarte puternice care oferă rând pe rând răspunsul la întrebările pe care gazda emisiunii i le adresează.

 

Scenă din Slumdog Millionaire
Scenă din film

 

Deşi nici pe departe un love-story clasic, acţiunea filmului urmăreşte şi povestea de dragoste dintre Jamal şi Latika, o fetiţă pe care o cunoscuse de mic în mahalalele copilăriei şi de care fusese despărţit în repetate rânduri pe parcursul existenţei sale zbuciumate. Dragostea pentru Latika şi dorinţa de a o reîntâlni sunt adevăratele motive pentru care se înscrie în concurs.

Dincolo de şocul cultural al privitorului la contactul cu realităţile din marile oraşe ale Indiei (filmul a născut controverse pe această tema în India, mulţi spunând că nu înfăţişează în mod obiectiv Mumbay-ul), pelicula prezintă povestea plină de sensibilitate a unui tânăr care a pierdut contactul cu toate figurile importante din viaţa sa de copil şi adolescent şi care face o încercare disperată de a se reîntâlni cu fata pe care a iubit-o încă din copilărie.

Trailerul filmului  Slumdog Millionaire

 

Filmul stă sub semnul întrebării care deschide povestea: “Jamal Malik este la un răspuns distanţă de premiul cel mare. Cum a reuşit?”, cu variantele de răspuns: a) a trişat, b) e norocos, c) e un geniu, d) aşa este scris. În finalul filmului ni se oferă şi răspunsul corect: d) Aşa este scris, pe parcursul singurei scene care ne aminteşte de decorurile clasice de la Bollywood: eroii principali dansează într-o gară pe ritmuri tradiţionale, iar toţi trecătorii li se alătură.

Departe de a fi, în opinia noastră, o capodoperă, scenariul nefiind unul  foarte credibil, filmul s-a bucurat de un aşa mare succes datorită faptului că Danny Boyle reuşeşte să prezinte emoţionanta poveste de viaţă a lui Jamal Malik “îmbrăcând-o” în hainele de mare succes ale unui joc de televiziune şi evitând clişeele cinematografiei bollywoodiene.

 

CEL MAI BUN ACTOR IN ROL PRINCIPAL - SEAN PENN

 

Sean Penn
Sean Penn

 

 

La această categorie premiul i-a revenit în mod oarecum surprinzător lui Sean Penn pentru prestaţia din Milk, un film biografic  în care Penn interpretează rolul lui Harvey Milk - un politician homosexual activist pentru drepturile acestei minorităţi, primul homosexual declarat care accede într-o funcţie publică în SUA, pentru a fi mai târziu asasinat de un coleg din instituţia în care activa. Filmul este regizat de Gus Van Sant, cunoscut în special pentru peliculele Finding Forrester şi Good Will Hunting. Premiul a venit mai degrabă ca o surpriză, sondajele premergătoare indicându-l drept favorit pe unul dintre contracandidaţii lui Sean Penn, actorul Mickey Rourke, pentru rolul din filmul “The Wrestler”.

 

CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎN ROL PRINCIPAL - KATE WINSLET

 

Kate Winslet
Kate Winslet

 

Premiul i-a revenit lui Kate Winslet pentru rolul interpretat în filmul The reader. Hanna Schmitz, personajul lui Winslet, este o fostă membră S.S. analfabetă care trăieşte în 1958 o poveste de dragoste foarte intensă cu un adolescent pe nume Michael Berg, din a cărui viaţă dispare brusc la un moment dat. Peste câţiva ani, în 1966, Berg urmează cursurile unei facultăţi de drept şi în timp ce asistă la un proces împotriva crimelor de război naziste o regăseşte pe Hanna, aflată în boxa acuzaţilor. Filmul prezintă într-un mod original povestea mai veche a acceptării de către poporul german a adevărului despre crimele nazismului şi a relaţiei dintre generaţia tânără din Germania şi conaţionalii lor din vremea lui Hitler, în lumina crimelor abominabile comise în timpul celui de-al treilea Reich.

 

CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL SECUNDAR - HEATH LEDGER

 

Heath Ledger
Heath Ledger

 

 

La această categorie premiul a fost acordat post-mortem australianului Heath Ledger pentru interpretarea personajului ce întruchipează răul absolut – “The Joker” -  în filmul The Dark Knight, continuarea peliculei din 2005 “Batman – Începuturi”. Ambele filme au fost regizate de Christopher Nolan şi îl au în prim plan, în rolul dublu Bruce Wayne/Batman, pe Christian Bale. Ledger a murit la 22 ianuarie 2008 în urma unei intoxicaţii acute generate de ingerarea accidentală a unei supradoze de medicamente (conform concluziilor date publicităţii de experţii toxicologi care au investigat cazul).

 

CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎN ROL SECUNDAR - PENÉLOPE CRUZ

 

Penelope Cruz
Penélope Cruz (scenă din Vicky Cristina Barcelona)

 

Premiul i-a fost decernat actriţei spaniole Penélope Cruz, pentru interpretarea rolului Maria Elena din filmul lui Woody Allen intitulat Vicky Cristina Barcelona, povestea unei veri petrecute de două tinere americance, Vicky (Rebecca Hall) şi Cristina (Scarlett Johansson) în Barcelona. Cele două îl cunosc pe pictorul local Juan Antonio, interpretat de Javier Bardem, care le uluieşte cu abordarea sa extrem de directă, abundând în avansuri şi complimente. Personajul lui Cruz, Maria Elena, este fosta soţie a lui Juan Antonio, o femeie foarte frumoasă dar cu probleme de natură psihică, pentru care pictorul a păstrat sentimente foarte puternice în ciuda divergenţelor care i-au despărţit. Ca orice film regizat de Woody Allen şi acesta face parte din categoria celor care trebuie văzute, neputând fi nicidecum “prinse” într-o recenzie.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.