BAniÎn zilele noastre societatea are în centrul ei banii. Capitalismului este răspândit într-o bună parte a planetei, iar rolul banilor primează uneori în defavoarea unor valori autentice. Deşi „timpul înseamnă bani”, cred că putem citi liniştiţi 10 curiozităţi despre aceştia.

 

 

 

 

1.    Una dintre principalele caracteristici ale statului modern de astăzi este colectarea taxelor şi a impozitelor. Acest lucru ar fi fost mai dificil dacă în jurul anului 2500 înaintea erei noastre, vechii egipteni şi mesopotamienii nu ar fi inventat primele monezi din aur şi argint.

2.    Odată cu inventarea lor au apărut şi hoţii de bani. Ca măsură de precauţie, banii au început să fie depozitaţi în temple, un fel de bănci primitive, deoarece erau construite cu puţine intrări, iar fluxul mare de vizitatori ar fi putut descuraja eventualii hoţi.

3.    Hârtia inventată în China, în jurul anului 910, a stat la baza primelor bancnote tipărite, iar împăratului Kublai Khan i se datorează prima inflaţie. Tipărind un număr foarte mare de bancnote, toată lumea avea prea mulţi bani, ceea ce a dus la declinul economiei şi interzicerea bancnotelor în secolul al XV-lea.

 

 

 

4.    Deşi procentul de bani în circulaţie este foarte mic comparativ cu banii aflaţi în mediul virtual (conturi bancare, carduri, acţiuni, dividende), valoarea totală a dolarilor aflaţi în circulaţie este estimată la 829 miliarde. Două treimi din aceşti bani se găsesc în afara graniţelor SUA.

5.    Un studiu efectuat pe dolarii aflaţi în circulaţie a arătat că aceştia conţin urme de cocaină şi bacterii de stafilococ. S-au mai găsit chiar şi urme de fecale. Asta înseamnă că unii oameni au atât de mulţi bani încât nu mai ştiu ce să facă cu ei?

6.    Pentru a descuraja falsificatorii, bancnota de 5 dolari conţine un element de siguranţă ce este acoperit cu mai mult de 650.000 de bucăţi foarte mici de sticlă. Se speră că acest nou design este imposibil de falsificat.

7.    Cum a apărut cardul de credit? În 1949, Frank McNamara şi-a invitat prietenii la o cină, dar a uitat banii acasă. Marcat de această păţanie, a înfiinţat Clubul Cinei pe Card (Diners Club Card) , unde puteai mânca orice şi plăteai cu cardul de credit. Un fel de „a lua pe datorie” de la noi.

8.    Primul bancomat a fost inventat de John Shepherd Barron în 1967 pentru banca Barclay’s din nordul Londrei. După câţiva ani, aflându-se în vizită în Thailanda, a fost martorul unei scene petrecute în faţa unui bancomat care i-a susţinut ideea că a schimbat lumea: un fermier venit cu un car la bancomat, după retragerea banilor, şi-a scos pălăria în faţa dispozitivului. Deşi a apărut în 1967, primul ATM la noi în ţară a fost introdus abia în 1995.

9.    Deşi bancomatul a apărut în 1967, cardurile din plastic nu existau la acea vreme. S-a recurs la folosirea unor hârtii/cecuri marcate cu o substanţă radioactivă, carbon 14 şi un cod pin de 4 cifre ce s-a păstrat şi astăzi. Suma maximă eliberată de bancomat era de doar 10 lire, comparativ cu 4.000 de lei eliberaţi de bancomatele de la noi astăzi.

10.    În secolul XVII, în statele româneşti se folosea ca monedă talerul olandez, ce avea gravat un leu pe el. După scoaterea din circulaţie a acestei monede, tot termenul de leu s-a folosit, iar în 1867 leul a devenit unitatea monetară din Principatele Unite.

 

 

Bibliografie:
http://stiri.rol.ro/bancomatul-a-implinit-40-de-ani-61806.html
http://ro.wikipedia.org/wiki/Leu_rom%C3%A2nesc#Istorie http://discovermagazine.com/2009/apr/20-things-you-didn.t-know-about-money

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.