Sunt mai multe soluții. Dar una este favorita mea, descrisă mai jos.

Sigur, nu toată lumea e ca mine, dar pe mine mă enervează să pierd timpul cu cojitul ouălor. Și pentru că ouăle proaspete au tendința de a coji greu (mențin albușul cuplat de coajă), un sfert de ou ajunge la coș.

Așadar... iată „rețeta” oului perfect, care să nu te enerveze când îl cojești :)

Pasul 1: pun apa pe aragaz și o las până începe să fiarbă.
Pasul 2: pun ouăle în apa care fierbe.
Pasul 3: imediat adaug o linguriță de bicarbonat. Bicarbonatul schimbă pH-ul apei, reducându-i aciditatea naturală și are ca efect depărtarea ușoară a albușului de coajă.
Update: o metodă care se dovedește și mai eficientă în practică decât bicarbonatul este adăugarea unei lingurițe de oțet!
Pasul 4: Fierb ouăle la un foc moderat între 5 și 12 minute (la 5 minute gălbenușul va fi relativ moale, la 12 minute va fi tare).
Pasul 5: Scot ouăle și le las să se răcească.

Citește: O explicație la nivel atomic privind pH-ul unei substanțe

Mai există varianta ca după ce ai scos ouăle din vasul în care le-ai fiert să adaugi apa cu gheață (tot pentru a se curăța ușor), dar mi se pare o complicație nenecesară.

Ori mai este varianta să folosești ouă care să aibă măcar o săptămână vechime, pentru că ouăle vechi se cojesc mai ușor decât cele proaspete. E de ținut minte acest lucru și pentru Paște, când poți cumpăra ouăle cu o săptămână înainte de data la care vrei să le roșești.

A, și  dacă vrei să eviți să se spargă coaja pe timpul fierberii, atunci dă ouălor o gaură cu un ac înainte de a le pune în apă la fiert. E suficient.

Cam asta e...

Dar înainte să închei, iată un truc pe care l-am învățat la 4-5 ani: cum faci diferența dintre un ou fiert și unul crud? Cum știi care e crud și care e fiert?

Răspunsul este: pur și simplu rotești ouăle pe masă. Dacă e crud, pentru că are soluția apoasă în interior, nu se va roti ușor. Oul fiert se va roti însă ușor, ca atunci când rotești, de exemplu, un ou de fiert dau de lemn. Trebuie doar să încerci o dată cu ambele tipuri de ou ca să-ți dai seama de diferență.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.