Cerneala in apaVă propunem în rândurile următoare să efectuaţi chiar voi următorul experiment simplu. Iată de ce aveţi nevoie: apă, cerneală albastră pentru stilou şi un pic de oţet. Luaţi două pahare transparente. Puneţi într-unul dintre ele apă rece de la robinet.

 

 

 

Al doilea pahar umpleţi-l cu apă pe care în prealabil aţi fiert-o până a dat în clocot. Puneţi apoi în fiecare pahar câteva picături de cerneală şi amestecaţi. Ce observaţi? Ce culoare are amestecul din paharul cu apă nefiartă? Dar cel din paharul cu apă fiartă? Ce se întâmplă când în paharul cu apă fiartă adăugaţi acum câteva picături de oţet? Cum puteţi explica aceste reacţii chimice?

Are aşadar importanţă dacă amestecăm cerneală cu apă fiartă sau nefiartă?

Acest experiment de oferă un posibil indiciu despre principiul chimic din spatele picului (substanţa cu ajutorul căreia ştergem cerneala de pe hârtie).

Vă invităm să faceţi chiar voi acest experiment (aveţi nevoie de câteva minute până fierbe apa)! Aşteptăm, de asemenea, comentariile cu observaţiile voastre şi sugestii pentru explicarea fenomenului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.