Stalactice si stalagmiteApa saturată de carbonat de calciu (sau alte minerale în unele cazuri) se scurge încet pe pereţii peşterilor. Evaporarea apei lasă în urmă doar mineralul, care în timp se adună şi formează depozite. Când acest lucru se întâmplă cu apa ce curge din tavan, apar stalactitele.

 

 


Stalagmitele cresc datorită apei ce curge pe podeaua peşterii; când o stalactită şi o stalagmită se unesc, dau naştere unei coloane.

 

Stalactita si stalagmita
Încă mai încurcaţi cele două formaţii calcaroase între ele? Iată cum stau lucrurile...


Experimentul de faţă îşi propune să ne construiască propriile formaţiuni. Evident, acest lucru se va întâmpla mult mai rapid decât în cazul procesului natural, care durează mii de ani – rata medie de creştere a stalactitelor şi stalagmitelor este de ceva mai mult de o zecime de milimetru pe an.


Avem nevoie de:

  • două borcane transparente şi curate de minim 500 ml
  • sare solubilă în apă ca sulfatul de magneziu (se găseşte în farmacii) sau carbonat de sodiu (sodă pentru spălat rufe)
  • apă
  • lingură
  • fâşie de bumbac sau de lână cu o lungime de 50 cm şi 3-4 cm lăţime (se poate tăia un prosop vechi)
  • două piuliţe la capetele fâşiei pentru contragreutate
  • tavă pe care să curgă picăturile

 

 


Ce avem de făcut
Umplem trei sferturi din fiecare borcan cu apă fierbinte. Aşezăm borcanele pe tavă. Adăugăm sarea aleasă amestecând până când apa este atât de saturată încât nu se mai dizolvă şi rămâne pe fundul recipientului. Punem fiecare capăt al fâşiei de material în câte un borcan, şi aşezăm recipientele pe tavă astfel încât mijlocul fâşiei să se afle la o înălţime de 4-6 cm. Depozităm montajul experimental într-un loc unde nu va fi deranjat timp de o săptămână. Stalactitele şi stalagmitele vor începe încet să se formeze, iar dacă avem noroc chiar se vor uni într-o coloană.

 

Animatie formare coloana
Formarea unei coloane în laborator. Animaţie
Credit: Wikimedia Commons

 


Explicaţia experimentului
Experimentul arată cum se formează depozitele în peşteri. Apa conţinând săruri dizolvate curge de-a lungul fâşiei de materia poros. Când se evaporă, cristalele sunt depozitate. Creşterea formaţiunilor are loc de jos în sus pentru stalagmite şi de sus în jos pentru stalactite.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.